Publicat de: elenushu | 12/04/2014

Muntele Tabor -Biserica Ortodoxa „Schimbarea la Fata”– impresii, poze, amintiri

Muntele Tabor a fost primul loc vizitat dupa ce am coborat din avion. Aici la Biserica Ortodoxa Schimbarea la Fata se petrece in fiecare an o minune chiar de sarbatoarea „Schimbarea la Fata a Domnului”. Un norisor placut la atingere care emana miros de tamaie acopera locul respectiv dand o stare de bine credinciosilor veniti la sarbatoarea „Schimbarea la Fata”.

autocarAutocarul robust condus de un sofer arab ne-a dus pana la terminalul Tabor. De acolo am luat un microbuz pana in varful Muntelui Tabor care fie vorba intre noi e mai degraba deal. 😉 TABOR (in ebraica: Har Tavor), inseamna deal cu pante abrupte.

DRUMUL SPRE TABOR 1Prin fata ochilor ni se derulau imagini cu case fara acoperis caci aici ploua rar si e mai tot timpul foarte cald.

DRUMUL SPRE TABOR 2Urcam spre Muntele Tabor la inceput de pelerinaj cu speranta si pace in suflete.

MUNTELE TABORIn departare se vede Muntele Tabor. La microfon se aude parintele ghid care ne povesteste date istorice si biblice ale acestor locuri. Muntele Tabor se afla in Galileea, la 8 km SE de Nazareth (588 m altitudine).

INDICATOR SPRE TABORAm uitat sa mentionez ca soselele in Israel sunt absolut minunate, foarte bine semnalizate, cu indicatoare spre obiectivele turistice.

STATIE MICROBUZE SPRE M TABORAutocarul ne-a lasat in statia de microbuze. Mai sus nu poate urca pentru ca soseaua e ingusta si curbele periculoase.

TERMINAL MUNTELE TABORCum am coborat la acest terminal am inceput sa fotografiez palmierii, zona. Totul era asa de frumos incat imi parea rau ca am doar doi ochi. 🙂

INTRARE BISERICA ORTODOXA SCHIMBAREA LA FATAAm ajuns foarte repede cu microbuzul la poarta Bisericii Ortodoxe de pe Muntele Tabor.

INTRARE ANUL 1911Biserica ortodoxa „Schimbarea la Fata”, de pe Muntele Tabor a fost reconstruita in anul 1911. Ea apartine Patriarhiei Ierusalimului si este considerata prima mare ctitorie romaneasca din Tara Sfanta.

INTRAREPoarta masiva ne duce spre un taram al pacii. Suntemm nerabdatori sa pasim in curtea Bisericii.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR TURN CLOPORNICTACum intram vedem o icoana mare cu „Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos” chiar pe turnul clopotnita.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR CURTE INTRARE IN BISBiserica „Schimbarea la Fata” are doua intrari. Una duce in Biserica, cealalta spre pangar si apoi in Biserica.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR INTRARE IN BISERICA 2Am asteptat sa se reintregeasca grupul si profitand de un pic de timp am explorat imprejurimile.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABORBiserica este foarte frumos pictata. Maicile de aici vorbeau romaneste pentru ca erau romance.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR  ICOANECateva icoane cu multi sfinti pictate mi-au atras atentia.

ICOANA FACATOARE DE MINUNI BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABORIn partea stanga se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Este foarte veche si a ajuns pe aceste taramuri printr-o minune. Un om a bagat-o intr-o sticla si I-a dat drumul pe apa. A fost gasita de un credincios si in cele din urma asezata spre inchinare in acest loc.

PICTURA 1Cat de frumos a fost redata scena pescuirii si celelalte picture de pe peretii Bisericii!

PICTURA 2Nunta din Cana Galileii unde Mantuitorul a facut prima minune schimband apa in vin de asemenea m-a impresionat in mod placut.

PICTURA 3Pe cealalta latura este redata minunea invierii fiului lui Nain.

PICTURA 4Minunea inmultirii painilor si pestilor ne reaminteste cat de bun si milostiv este Dumnezeu. 🙂 Aici maicutele ne-au servit cu masline si pita din aceea subtire.

???????????????????????????????
Mai in spatele Bisericii sunt cele trei colibe construite simbolic pentru a aminti de faptele reale ce s-au petrecut aici „Si raspunzand Petru, a zis lui Iisus: Invatatorule, bine este ca noi sa fim aici; si sa facem trei colibe: Tie una si lui Moise una si lui Ilie una. „

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR CLOPOTClopotul urias astepta urmatorul moment de rugaciune sa il vesteasca pe Dumnezeu.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR CURTE 3Ne-am mai plimbat prin curtea Bisericii incercand sa ne umplem sufletele cu pace, cu frumusetea locului.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR CURTE BISAcum cand scriu aceste randuri cred ca si noi daca am fi rostit cuvintele lui Petru atunci cand am pasit pe Muntele Tabor in curtea Bisericii nu am fi gresit cu nimic: „Doamne, bine este ca noi sa fim aici!”

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR PARACLISIn spatele Bisericii era o capela sau un paraclis, dar aici nu am intrat.

FLORIPe gardulet erau niste flori mov ca salcamii nostrii. Foarte frumoase! Minunate sunt lucrurile lasate de Dumnezeu pe pamant!

POM LAMAIIn gradinita era un lamai. Era prima data cand vedeam un lamai plantat pe pamant intr-o gradina si cu fructe in el. 🙂

POM PORTOCALDe portocali nu mai zic. Mare bucurie si mirare. Ce pamant binecuvantat are Tara Sfanta!

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR CURTEEram ca niste copii care descopereau o alta fata a lumii plina de surprize placute.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR CURTEA BISERICIIA fost relaxant si inaltator si faptul ca am avut timp berechet sa vedem tot ce era de vazut pe Muntele Tabor.

BISERICA SCHIMBAREA LA FATA MUNTELE TABOR TURN NOIIi multumim Bunului Dumnezeu ca a ingaduit sa ne poarte pasii spre aceste locuri sfinte. M-am bucurat sa gasesc la pangarul Bisericii chiar icoana cu „Schimbarea la Fata”.

PALMIER 2In fata Bisericii Ortodoxe Schimbarea la Fata era o pajiste frumoasa cu iarba grasa si palmieri.

???????????????????????????????Soarele incepea sa straluceasca din ce in ce mai tare pe cer. Umbra catorva copaci incepuse sa fie cautata.

palmier

MICROBUZ M TABORDupa cateva minute de asteptare au venit si microbuzele care sa ne coboare. Doamne ajuta!


Categorii