Publicat de: elenushu | 02/05/2014

Pelerinaj la Mormantul Sfant -Ierusalim- impresii si poze

Sfantul Mormant al lui Hristos era obiectivul la care vroiam cu totii sa ajungem cat mai repede.

INDICATOR IERUSALIM„Lumineaza-te, lumineaza-te, noule Ierusalime/ Ca Slava Domnului peste tine a rasarit!”

SPRE IERUSALIMAutostrada lina ne-a facut calatoria usoara. Nici nu stiu cand am ajuns in Ierusalim. In Tara Sfanta pare ca timpul nu e un factor care limiteaza. De asemenea am observat ca nu ne-a fost foame/sete/somn.

FOTO ORASUL IERUSALIM PANORAMAIncet imaginile Ierusalimului ne-au aparut in fata ochilor. Orasul este stralucitor, imens si sfant.

CETATEA IERUSALIM 1Zidurile Ierusalimului imprejmuiesc protectoare cetatea Sfanta de atatia ani. Au vazut atati de multi pelerini si au fost vazute de atatea perechi de ochi incat daca ar putea vorbi…

CETATEA IERUSALIM 2Am vazut zidurile cetatii Ierusalim in doua zile consecutive din autocar.

CETATEA IERUSALIM 3Am pandit si fotografiat portile Cetatii Ierusalim inclusiv POARTA DE AUR care a fost zidita pentru ca se presupune ca la a doua venire Iisus va intra pe acea poarta. 😀

IERUSALIM BISERICA MARIA MAGDALENA SI BISERICA AGONIEIIn stanga se zaresc turlele aurite ale Bisericii Maria Magdalena. Langa ea se zareste Biserica Agoniei sau a Tuturor Natiunilor.

POARTA SF STEFAN IERUSALIMPoarta Sfantului Stefan se zarea. Am urcat putin pana sa ajungem la ea. Nu era asa aglomeratie doar ca din loc in loc ne intersectam cu alte grupuri de pelerini de toate natiile.

???????????????????????????????Poarta Sfantului Stefan se mai numeste Poarta Leilor. Chiar are cativa lei incrustati care strajuiesc in partea de sus pe zidul portii.

???????????????????????????????Stradutele inguste miroseau a vechi si totusi a nou pentru noi care nu le mai strabatusem niciodata…

VIA DOLOROSAVia Dolorosa am parcurs-o cu tristete in suflet. Afara se innorase. Era o apasare sufleteasca pe care o resimteam.

???????????????????????????????Fiecare oprire de pe Drumul Crucii era semnalizata printr-o plancarda insemnata cu cifre romane cum este aceasta rotunda din imagine.

???????????????????????????????O data ajuns pe Via Dolorosa trebuie sa fii foarte atent si concentrat in rugaciune altfel pierzi esentialul din cauza forfotei din bazar sau a produselor aflate la vanzare. Sa nu uitam de ce am venit!!!

???????????????????????????????Un grup de oameni de culoare ne-au depasit. Erau haiosi prin portul lor si prin prezenta lor. Dumnezeu nu este discriminator. Ii cheama la EL si pe albi si pe negrii. Toti oamenii indiferent de rasa sunt bineveniti pe pamanturile Tarii Fagaduintei.

???????????????????????????????Tot parcurgand Drumul Crucii incepi sa te simti ca acasa, sa te obisnuiesti cu atmosfera stradutelor inguste.

???????????????????????????????Parintele ghid a citit pericopa evanghelica la fiecare oprire si ne-a explicat unde ne aflam, ce sa intamplat in fiecare loc.

URMA PALMEI LUI IISUS HRISTOSO dovada a realitatii istorice, religioase si biblice este urma palmei lui Iisus Hristos ramasa pe zid cand s-a sprijinit de el sub povara crucii. Aici este cred ca printre primele locuri din lume cele mai atinse de nenumarati oameni din toate colturile lumii. Atingand urma din zid simti ca esti un fel de Toma care are nevoie sa palpeze, sa simta. In acelasi timp esti cuprins de o stare de bucurie ca Dumnezeu a ingaduit sa atingi locul lasat de palma Mantuitorului.

DSC09055Nu e timp de vorbarie sau de ganduri zburdalnice! Pe Via Dolorosa avem in minte imaginea Hristosului nostru care patimeste, cara crucea grea a pacatelor umane si merge inainte spre Golgota rastignirii spre sacrificiu.

???????????????????????????????Urcam pe Via Dolorosa si fiecare pas ne duce spre locul cel mai dorit sprea a fi vizitat din lume- Mormantul Sfant- loc al durerii si al bucuriei Invierii Domnului.

???????????????????????????????Un ultim popas sa ne tragem sufletele… In grupul nostru erau multi oameni peste 60 de ani.

???????????????????????????????In cele din urma am ajuns in piata din fata Bisericii Sfantului Mormant. Emotiile erau din ce in ce mai mari. Urma sa pasim pe locul cel mai sfant al crestinatatii, locul patimilor Mantuitorului nostru si sa vedem mormantul unde s-a produs Invierea Fiului lui Dumnezeu.

BISERICA SFANTUL MORMANT PLocul de intrare e maret si absolut incantator. De cate ori vizualizasem aceasta poza pe net si in acea secunda eram acolo sa o vad in realitate. Multumesc Tie Dumnezeule Mare! 🙂 Sursa Foto: http://www.amfostacolo.ro

???????????????????????????????Ca dovada a unei minuni sta de straja aceasta coloana plasata in stanga la intrare in Biserica Sfantului Mormant. Intr-un an cand ortodocsi nu au avut bani sa plateasca turcilor pentru a intra sa ia Lumina Sfanta de Paste dinauntru sau nu au fost lasati sa intre in Sfantul Mormant de Inviere s-a produs un miracol. Lumina Sfanta a Invierii a tasnit afara crapand aceasta coloana de bazalt. Totul a ramas ca un argument, o dovada in amintirea acelui moment.

PIATRA UNGERII BISERICA SF MORMANTImediat in fata intrarii in Sfantul Mormant se afla Piatra Ungerii pe care a fost pus trupul lui Hristos dupa ce l-au dat jos de pe cruce spre a fi uns cu arome si infasurat in giulgiu. Piatra e rosiatica de forma dreptunghiulara si in jurul ei miroase a mir parfumat, un miros nepamantesc, dumnezeisec. Acel miros mi-a ramas impregnat in nari. Nu l-am mai intalnit niciunde. Deasupra Pietrei Ungerii stau aprinse cateva candele albe.

???????????????????????????????Pentru ca nu era coada asa mare am mers intai sa stam la rand pentru a intra in Sfantul Mormant al lui Hristos. Am inconjurat practic Mormantul pe deasupra careia sta o mica Bisericuta care e sprijinita de o schela facuta in Bengal.

MORMANTUL SFANT AL INVIERIIAm asteptat sa intram in Sfantul Mormant. Nu as putea spune cat timp am stat la rand. Acolo nu exista timp. Exista oameni si Dumnezeu, rugi spuse si rugi ascultate de urechea divina. Nu va imaginati ca Biserica Sfantului Mormant e un loc linistit. E un Babilon. Oameni veniti din toate colturile lumii de toate rasele si nationalitatile se roaga si asteapta. Armenii incepusera slujba si cantau la orga. Nu a fost liniste deloc. Necesita efort ca sa iti aduni gandurile si sa te rogi.

MORMANTUL SFANT IERUSALIMIn Sfantul Mormant este spatiu foarte mic. Incap patru oameni. Se sta sub 1 minut inauntru. Era un calugar care supraveghea mormantul. A fost foarte amabil cu noi calugarul. Ne-a atentionat sa fim atenti sa nu lovim cu capul de tocul de sus al intrarii.

BISERICA INVIERII MORMANTUL SFANT antecamera mormantului Sursa foto:http://www.gazetadeperete.blogspot.com Prima camera e foarte mica si se numeste antecamera ingerului. In mijloc se afla pastrata o bucata din piatra care a fost pravalita la intrarea in mormant si pazita. Aici in aceasta camera ingerul Domnului da vestea ca Hristos a inviat si le intreaba pe femeile mironosite de ce cauta pe cel mort aici , caci EL A INVIAT!

MORMANTUL SFANT  LESPEDEA PE CARE A FOST ASEZAT TRUPUL LUI IISUSAcesta este mormantul Domnului, locul in care Viata a invins moartea. Mantuitorule, inviaza si in inimile noastre in fiecare clipa a vietii noastre si ne miluieste!

???????????????????????????????Am urcat spre Golgota. Aici apare in imagine Iisus pe cruce, tintuit pe crucea rabdarii pentru noi, pentru pacatele noastre…

???????????????????????????????„Sus sa avem inimile!” Sus spre Golgota unde Iisus a fost rastignit si a murit pe cruce. Aici sunt doua altare unul ortodox si unul catolic.
In fata crucii rastignirii se afla o masa altar sub care se poate ingenunchia si atinge stanca, acea stanca in care a fost infipta crucea.

??????????????????????????????? Langa crucea mare pe care Iisus apare purtand cununa de spini in forma de caciulita se afla reprezentati in marime naturala Maica Domnului si Sfantul Apostol Ioan, ucenicul cel mai iubit de catre Mantuitorul.

STANCALa demisol se poate vedea continuarea stancii care pastreaza urme de pete rosiatice, pete de sange.

???????????????????????????????Se pastreaza o crapatura in stanca. Cand au infipt crucea Mantuitorului stanca a crapat. O alta varianata pe care am gasit-o ca explicatie a fost din cauza cutremurului care s-a produs inainte sa moara pe cruce Iisus alaturi de intunecarea soarelui si craparea catapetesmei templului.

capela-aflarii-sf-cruciAm vazut si locul unde Sfanta Imparateasa Elena a gasit lemnul Sfintei Cruci. Aici era un fel de groapa de gunoi a cetatii Ierusalim. S-au gasit 3 cruci ale celor doi talhari si a lui Iisus. Trecea un cortegiu pe acolo. Cand au atins mortulcu crucea lui Iisus , mortul s-a sculat din morti. Aceasta a fost „verificarea” ca este chiar lemnul Sfintei Cruci a lui Iisus Hristos.

ALTARUL SUTASULUIO alta dovada a dumnezeirii locului si o realitate ca Hristos este adevaratul Dumnezeu a fost pentru noi altarul sutasului. Pe aceasta masa de marmura am pus urechea si am ascultat. In cateva secunde am auzit ciocaneli de piroane. Poc! Poc! Boc! Boc! Se auzea de parca langa noi cineva batea cu ciocanul in piroane. Din cate am inteles laanga altarul alaturat este o alta masa unde se aud biciuiri. Pe acolo nu am fost sa „testam”. Iata una din dovezi pentru cei care nu credeau. Dumnezeu este viu si real, prezent in fiecare colt din Ierusalim, Israel, pe pamant si in cer.

???????????????????????????????Intr-una din icoane Iisus este reprezentat pus pe tron de soldati si imbracat in halmida rosie.

???????????????????????????????Aici este pictat Iisus pe cruce. La baza crucii il plang cei apropiati lui. Uitandu-ne la icoana il plangem si noi pentru suferintele indurate de EL Dumnezeu si OM.

IISUS CADE SUB POVARA CRUCIIAceasta Cale a durerii am parcurs-o chiar in Dumnica Sfintei Cruci. M-a impresionat tare mult aceasta reprezentare a lui Iisus cazut sub povara crucii urmat indeaproape de cetele ingerilor care se rugau si ei mahniti si tematori pentru Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

???????????????????????????????Asa cu Hristos si-a dus pana la sfarsit crucea, trebuie si noi muritorii sa face. Crucea noastra e alcatuita din necazuri, griji, nenorociri, incercari, ispite de la diavoli. „Si cel ce nu-si ia crucea si nu-Mi urmeaza Mie nu este vrednic de Mine!-Matei 10:38”

MACHETA CETATE IERUSALIMAm revenit a doua zi in Cetatea Ierusalim sa vedem alte locuri frumoase pe unde a lasat „dovezi” pentru eternitate Mantuitorul nostru ca sa nu fim necredinciosi, ci credinciosi! Slava Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, slava Tie!


Categorii

%d blogeri au apreciat: