Publicat de: elenushu | 03/04/2021

Printre Statui la Baile Herculane

Pe langa cadrul natural minunat la Baile Herculane am gasit cateva statui frumoase care merita admirate chiar daca unele reprezinta zeitati. Sa nu uitam ca denumirea statiunii vine de la Hercule care era fiul lui Zeus.

Hercule s-a nascut muritor, dar datorita faptelor lui de vitejie ulterior a capatat nemurirea. Statuia este confectionata din bronz si a fost turnata in anul 1847 de austrieci.

Langa izvoarele Neptun II si Neptun III se afla statuia Zeitei Diana care este protectoarea campurilor si a animalelor. Numele ei e posibil sa derive din „Diviana” care inseamna  stralucitoare. In mitologia greaca, zeita Diana face parte dintr-o trinitate de divinitati, alaturi de Virbius, zeu al padurilor  si Egeria, nimfa apelor.

Aceasta zeitate este Omphala, regina Lydiei, despre care nu am mai auzit pana sa ajung la Herculane. Cautand pe internet am gasit informatii ca ar fi fost iubita lui Hercule.

Aproape de Hotelul Roman se afla in parcare o statuie interesanta cu o tanara care judecand dupa ulcioare doreste sa care apa in recipiente.

De remarcat frumoasa imbracaminte si sandalele care lasa sa se intrevada picioarele gratioase ale tinerei. Are si o coafura interesanta.

Daca treci de Hotelul Roman si te plimbi agale pe drumul asfaltat vei gasi trei statui (trebuiau sa fie patru, dar una a fugit) deosebit de expresive. Statuia aceasta ma duce cu gandul la tinutul apelor caci tine mana pe un peste, are langa picioare un ulcior cu apa, iar in mana dreapta un corn al abundentei.

Urmatoarea statuie duce pe umar un vas cu apa si are un ulcior in mana stanga. Se aseamana cu statuia de dinainte prin simplu fapt ca si ea cara apa, doar suntem in tinutul apelor termale miroculoase.

A treia statuie infatiseaza o tanara cu o roche lunga si un pandantiv sic la gat care nu mai cara apa, ci doua cosuri cu merinde. Nu pot sa bag mana in foc daca in cosul pe care il tine de toarta ar fi ciuperci…

Intrebarea de 1000 de puncte este unde a fugit a patra statuie? I-au mai ramas doar talpile gingase. Oare a fost distrusa de vreun golan sau pur si simplu roasa de timp? 

Am cautat sa fotografiez toate statuile din Herculane chiar daca erau degradate sau nu. Timpul nemilos si nepasarea romanilor isi spun cuvantul. Poate intr-o zi Baile Herculane vor redeveni ceea ce au fost odinioara- o bucata de paradis. Doamne ajuta!


Categorii