Publicat de: elenushu | 06/04/2020

Manastirea Sfantul Pantelimon – Silistea- Gumesti

Manastirea Sfantul Pantelimon se afla in localitatea Silistea-Gumesti,judetul Teleorman. Nu stiam de existenta Manastirii pana ce am primit la birou o scrisoare de la parintele staret. Un incendiu ii pricinuise pagube si parintele staret nadajduia in ajutorul oamenilor.

Intr-o buna diminata de duminica in primavara am pornit-o spre Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea-Gumesti sa vedem ce este acolo.

Drumul mi s-a parut luuuung, poate cel mai lung dintre toate pelerinajele intreprinse. Am mers 3 ore jumatate si credeam ca vom ajunge la capatul lumii prin acele pustietati unde doar campurile semanate sau copacii goi ne pareau ca nu se repeta, ba ca se repeta, dar e bine ca se repeta si nu e pustiu de tot.

Cu mare bucurie am tresarit cand am dat de indicatorul comunei Silistea-Gumesti. Era totusi o „fata morgana” ca a mai trebuit sa mergem o bucata de drum pana sa ajungem la Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea-Gumesti.

Dupa ce ne-am pierdut pe niste stradute numai de GPS stiute am rasuflat usurati cand am citit ca indicatorul arata sa facem stanga spre Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea-Gumesti.

Doar 4.5km ne desparteau de destinatie. Era ora 9 dimineata deci puteam lejer sa participam la Sfanta Liturghie inca de la inceput.

Au urmat alte campuri si copaci care strajuiau soseaua cu o rabdare stranie. Oare copacii astia nu se plictisesc niciodata de pustietatea asta?

Am mai trecut de un indicator tot cu Silistea-Gumesti de data asta unul lizibil.

Cand rabdarea noastra atinsese cotele maxime ne-a ajutat Bunul Dumnezeu si am ajuns la Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea-Gumesti.

Am crezut ca intrarea este pe poarta care avea si indicatorul cu pricina, dar s-a dovedit ca ratasem intrarea.

Dumnezeu ne-a trimis „o calauza” in acea pustietate unde nici firul ierbii nu misca apare din senin o batranica. Ne-a explicat ca pe poarta asta intram daca vrem sa ajungem la staretie. Biserica e pe poarta cealalta pe care e drept ca o vazusem cand trecusem de ea in viteza.

Cu chiu, cu vai am gasit intrarea. Mai erau cateva masini parcate asa ca am facut si noi la fel.

Bisericuta este gazduita de aceste cladiri smerite. E adevarat ca aici viata nu e asa luxsoasa si plina cu de toate cum e in lumea moderna. Parintii calugari au aici doar strictul necesar. Bunul Dumnezeu se ingrijeste de ei intotdeauna si le asculta rugaciunile si le vede osteneala.

La intrare sunt pictati Sfantul Pantelimon, Maica Domnului, Hristos si Sfantul Ioan Gura de Aur. Usa e flancata de Sfintii Arhangheli. Deasupra troneaza Sfanta Treime.

Slava lui Dumnezeu ca ne-a ajutat sa ajungem la Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea-Gumesti. Se vede ca se fac eforturi mari pentru ca Biserica sa fie impodobita si sa aiba strictul necesar.

Spatiul unde se tine Sfanta Liturghie este plin de icoane cu Hristos, Maica Domnului sfintii si sfinte. Am apreciat bunul gust aici. Toate icoanele au aceleasi dimensiuni si sunt agatate la o distanta egala. Intr-un cuvant domneste smerenia si simplitatea insotite de rugaciune soptita.

Sfantul Pantelimon este protectorul Manastirii. Este un doctor fara de arginti, mare facator de minuni si tamaduitor. Sfantul Pantelimon a inviat un copil. La moartea Sfantului atunci cand i-au taiat capul in loc de sange a curs lapte din grumazul lui. Maslinul de care era Sfantul legat cand a fost martirizat s-a umplut de roade dintr-o data.

O alta surpriza a fost ca la Manastirea Sfantul Pantelimon Silistea-Gumesti se gaseste o copie a Icoanei Maicii Domnului „Mangaietoarea” (Paramythia). Pe vremuri era obiceiul ca monahii care ieseau din Biserica dimineata dupa slujba, sa sarute aceasta icoana, iar staretul preda atunci cheile Manastirii portarului, pentru a deschide poarta. Intr-o zi cand staretul voia sa dea cheile portarului, a auzit-o pe Maica Domnului din icoana spunandu-i sa nu deschida ca vin piratii. Staretul a vazut-o in icoana pe Maica Domnului vie cu Pruncul Iisus. Pruncul i-a puns manuta la gura Maicii Sale si i-a spus sa nu mai poarte de grija acestor pacatosi si sa ii lase sa fie ucisi de talhari .Preasfanta Fecioara a luat manuța Pruncului Hristos de la gura sa, si-a indreptat capul spre dreapta si a repetat aceleasi cuvinte. Dupa terminarea glasuirii, Nascatoarea de Dumnezeu si Pruncul Iisus au luat iarasi infatisarea de icoana, ramanand in aceeasi pozitie care se vede pana azi”.

Dupa Sfanta Liturghie parintele staret a invitat toti credinciosii la trapeza. M-a uimit ca in toata simplitatea lor acesti taici se ingrijesc de ospatarea pelerinilor neuitand indemnurile lui Hristos de a avea dragoste si grija de aproapele oricine ar fi el.

Am mai bananait o vreme prin curtea Manastirii admirand frumosii ghiocei pe care o mana harnica i-a sadit. Aici la Manastirea Sfantul Pantelimon timpul trece altfel si valoarea clipei e slefuita de atmosfera plina de rugaciune.

Brusc mi-am dat seama ca aici parintii calugarii nu fac decat sa urmeze ce am fost invatati noi toti, dar nu vrem sa luam seama: „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui, si toate acestea se vor adauga voua. Nu va ingrijiti de ziua de maine, caci ziua de maine se va ingriji de ale sale. Ajunge zilei rautatea ei.”


Categorii

%d blogeri au apreciat: