Publicat de: elenushu | 06/04/2020

Manastirea Sfantul Antonie cel Mare

De Manastirea de la Malaiesti din jud.Prahova ma leaga amintiri placute. In vremea adolosecentei mergeam aici cu mamaie Stela la slujbe. Imi amintesc ca intr-o duminica am venit aici cu familia mea. Manastirea este inchinata Sfantului Antonie cel Mare si a luat fiinta in 1995. Locul este unul care seamana cu pustiul Egiptului (ferit de zgomotul lumii moderne). Parintele staret Antonie Lita s-a ocupat de ridicarea asezamantului duhovnicesc de la Malaiesti, dar si de cladirea in sufletele oamenilor a credintei in Dumnezeu. Am aflat ca de fapt Dumnezeu i-a aratat parintelui printr-o descoperire locul unde sa ridice Manastirea.
Dupa vreo 10 ani parintele staret Antonie Lita a fost mutat de aici de la Manastirea Sfantul Antonie Malaiesti in judetul Teleorman la Manastirea Sfantul Pantelimon.

Desi mergem de vreo 3 ani la Salina Slanic si Manastirea e foarte aproape de drumul principal pana acum nu am poposit pe la ea. De data asta un gand tainic mi-a spus sa mergem si acolo.

Imi aminteam foarte bine drumul foarte ingust si intortochiat care duce din soseaua principala la Manastire asa ca am lasat masina ferita de orice pericol pe un loc drept si ne-am continuat drumul pe picioarele din dotare.

Dupa foarte putin timp aveam sa ajungem la Manastirea Sfantul Antonie cel Mare. Parcurgerea drumului mi-a descuiat cutia cu amintiri. Il revedeam pe tata cum conducea pe acest ingust drum si in panta el coborand si o masina chinuindu-se sa se strecoare si sa urce. Tata avea atunci o Dacie 1310 de belea. 🙂 Dumnezeu sa il odihneasca in pace pe tata!

De cand nu mai venisem aici Manastirea isi ridicase o frumoasa poarta de lemn in stil maramuresean si era dornica sa primeasca pelerinii.

Am recunoscut locul. Parca timpul parea incremenit. Trecusera 10 ani de cand nu mai fusesem pe aici. E foarte multa pace aici la Manastirea Sfantului Antonie. Slava lui Dumnezeu pentru toate!

M-am dus intai la pangar sa cumpar lumanari. Am gasit o carte interesanta „Ingerul in trup. Sfantul Macarie cel Mare, Egipteanul” pe care sper sa imi fac timp sa o citesc.

Biserica este minunat pictata. Iti da o stare de liniste si o senzatie ca pasesti in Raiul sfintilor aici.

Chiar daca ne aflam in luna februarie si frigul era inca la putere, caldura pe care o emana Biserica iti incalzea sufletul si inima atat de mult incat sa uiti de sezonul rece.

Asa cum spune si rugaciunea sa ne rugam la icoana Maicii Domnului cu nadejde: „-Topeste gheata din jurul sufletului meu si incalzeste-mi inima cu dragostea ta”!

Sfantul Antonie cel Mare, ajuta-ne cu rugaciunile tale in aceste vremuri tulburi cand vrajmasii sufletului se lupta cu noi sa ne piarda! Sa nu uitam ca Sfantul Antonie cel Mare s-a luptat in desert cu demonii si i-a invins cu puterea pe care i-a dat-o Hristos.

Manastirea Sfantul Antonie cel Mare are o racla cu Moastele Sfantului Nicolae si parti din Moastele celor 14000 prunci ucisi de Irod.

In cealalta racla sunt pastrati papuceii Sfantului Gherasim din Kefalonia.

„Datorita multor minuni pe care le-a savarsit, Sfantul Gherasim din Kefalonia este cunoscut ca protector si tamaduitor atat al bolilor psihice, cat si al persoanelor demonizate. In zilele de praznuire ale Sfantului Gherasim – 16 august si 20 octombrie – , trupul sau este purtat in racla in picioare, pe deasupra persoanelor bolnave.

In anul 1953, imediat dupa ce s-a inregistrat puternicul cutremur de pamant, care a distrus insula Kefalonia in proportie de90%, au fost foarte multe aratari ale Sf Gherasim de-a lungul intregii insule. Cei care au fost vatamati si au fost prinsi in interiorul locuintelor si al cladirilor au spus ca acesta i-a mangaiat si i-a intarit . Sursa: https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-gherasim-kefalonia-vindecatorul-bolilor-psihice-120813.html

Cu acest pelerinaj Dumnezeu ne-a facut sufletele sa infloreasca exact ca ghioceii pe care i-am vazut in curtea Manastirii de la Malaiesti.

Pentru rugaciunile Maicii Domnului, ale Sfantului Antonie, ale Sfantului Gerasim, ale Sfantului Nicolae si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu miluieste-ne pe noi pacatosii! Amin!

„Intamplarea” face ca la doua saptamani dupa ce am fost la Manastirea Sfantul Antonie Malaiesti, Prahova sa mergem in pelerinaj in judetul Teleorman la Manastirea Sfantul Pantelimon. Cred ca aceste Manastiri sunt doua comori duhovnicesti inaltate pe pamant romanesc cladite de acelasi parinte.


Categorii

%d blogeri au apreciat: