Publicat de: elenushu | 30/03/2019

Matariyyah – Copacul Fecioarei Maria

La Matariyyah se afla copacul Fecioarei Maria. Asa am auzit-o pe ghida noastra spunand in timp ce ne indreptam spre locul respectiv.

Am coborat din autocar in mijlocul unui cartier egiptean care zumzaia de miscare. Oamenii circulau de colo colo pe stradutele murdare.

Poarta respectiva prin care am intrat in curte are o arcada care da un aer de loc ingradit si deosebit. Pe zid era o reprezentare a Fugii in Egipt facuta din sarma.

Imediat dupa poarta se trece pe sub icoana Fugii in Egipt frumos pictata care parca te imbie sa gusti din frumusetile locului si sa iei aminte ca aici se afla un loc sfintit de Hristos cand era prunc.

Curtea era impodobita cu vegetatie din Egipt si nelipsitii palmieri frumosi care isi indreapta ramurile spre soare in fiecare zi. Regnul vegetal il slaveste pe Dumnezeu insa noi oamenii suntem indaratnici.

Mi-a placut fantana din curte construita langa un povarnis ca parea ca ar imita muntii desertul, cu bucati mari de piatra galbena.

Din departare „piesa cea mai valoroasa” a locului pare o sculptura indrazneata insa cand te apropii de ea descoperi adevarul.

Acesta este copacul care a adapostit Sfanta Familie cand era urmarita de soldatii romani ce cautau sa il omoare pe Iisus. Copacul si-a deschis trunchiul si Preasfanta Fecioara Maria cu pruncul Hristos si Dreptul Iosif au putut sa se ascunda inauntru.

Pare o minune greu de crezut poate de unii oameni, dar la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Dumnezeu toate le face dupa cum le vrea.

Micul muzeu de prezentare de la Matariyyah are un exponat interesant- o iesle gasita langa copacul Fecioarei Maria. Ieslea se paostreaza pana in zilele noastre si poate fi vazuta/atinsa aici la Matariyyah in curte.

De asemenea este de aplaudat faptul ca egiptenii aveau in toate aceste locuri legate de Fuga in Egipt cate o harta cu punctele de interes bine semnalizate. In acest fel pelerinul poate sa isi imagineze pe unde este situat la momentul respectiv si care a fost itinerarul.

Am atins copacul Fecioarei si m-am bucurat ca Dumnezeu ne-a ingaduit sa ajungem aici la vreo 1600 km distanta de Bucuresti.

In curte aici la Matariyyah am fotografiat niste cactusi uriasi mai inalti decat mine. :)) Multumim lui Dumnezeu ca am avut prilejul sa ne bucuram de priveliste si mai ales de caldura mai ales ca in ianuarie in Romania era iarna cu inghet si polei.

„Bucura-te, pomul cel cu luminoasa roada, din care se hranesc credinciosii;
Bucura-te, copacul cel infrunzit cu buna umbra, sub care multi se adumbresc;
Bucura-te, ceea ce ai purtat in pantece pe Povatuitorul celor rataciţi;
Bucura-te, ceea ce ai nascut pe Izbavitorul celor robiti;
Bucura-te, imblanzirea Judecătorului celui drept;
Bucura-te, iertarea multor gresiti;
Bucura-te, haina celor goi de indrazneala;
Bucura-te, dragostea care biruieste toata dorirea;
Bucura-te, Mireasa nenuntita!”

„Bucura-te, copacul cel infrunzit cu buna umbrs, sub care multi se adumbresc”. Chiar daca acest copac acum nu mai este infrunzit important e ca s-a pastrat ca dovada a trecerii lui Iisus Hristos prin acest loc.

Cat am asteptat sa apara autocarul am putut privi in jur saracia egiptenilor. Blocuri noi construite se infratesc cu cele vechi si darapanate. Un aspect care te face sa zambesti e ca fiecare bloc e impanzit cu antene parabolice.

Fiecare incearca sa se descurce cum poate muncind sau odihnindu-se la umbra in acesteptarea clientilor. Am vazut un fel de carut plin de oale si ulcele din lut.

Micile camionete pot cara orce de la oameni, la cofrage de oua, fructe etc.

Pentru a conduce tuk-tukul nu este nevoie de permis. Majoritatea masinilor sunt busite si zgariate. Proprietarii nu le repara din lipsa de bani sau pur si simplu pentru ca stiu ca se vor tampona din nou in scurt timp.

Exista cersatori si in Egipt. Am vazut cativa care ne-au abordat individual sau cu copiii de mana/in brate.

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: