Publicat de: elenushu | 16/03/2019

Biserica Adaweya (Biserica Fecioarei de la bac) in Maadi, Egipt

Biserica dedicata Fecioarei Maria, cunoscuta sub numele de Adaweya (Biserica Fecioarei de la bac) in Maadi a fost construita pe locul de unde Sfanta Familie s-a imbarcat pentru calatoria pe Nil spre sudul Egiptului.

Am ajuns la Biserica din Maadi pe la ora pranzului. Deasupra intrarii banuiesc ca era scrisa denumirea Bisericii in limba araba. O sfanta cruce cu bratele egale era de altfel prezenta la intrare.

Limba araba este un mare mister pentru noi europenii cu atat mai mult cu cat se scrie de la dreapta la stanga. L-am rugat pe ghidul Saladin sa ne scrie numele noastre in araba. Eram curioasa cum arata. Da, arata ciudat…. 🙂

Fiind o zi de week-end zona era foarte aglomerata. Erau multi crestini copti aici la Maadi. Am descoperit observandu-i ca ei nu se inchina precum noi ortodocsii rasariteni.

Am intrat in Biserica observand deasupra frumoasa icoana cu Maica Domnului tinand-ul in brate pe Hristos. Era mare inghesuiala in Biserica asa ca am avut rabdare sa putem inainta.

Mi-a placut foarte mult icoana aceasta cu „Fuga in Egipt”. Am reusit sa cumpar si eu un papirus cu aceasta secventa. Este atat de gingas reprezentata Sfanta Familie inconjurata de zeci de ingerasi.

In toata acea inghesuiala in camera aceea cu dimensiuni reduse am reusit sa fotografiez o alta icoana absolut minunata a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu cu Pruncul Iisus.

O carte mare care parea veche cu filele ingalbenite de timp statea prezentata in vitrina. Nu am aflat ce reprezenta, dar banuiesc ca avea o semnificati eimportanta pentru Biserica Copta.

Din cate am putut intelege dupa icoana cusuta aici erau Moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. In urmatoarele lacasuri incastrate se gaseau alte Sfinte Moaste.

In Biserica ne-am inchinat la icoana Maicii Domnului si a Mantuitorului. Ca si la crestinii ortodocsi rasariteni si coptii au aceeasi ordine de asezare. In partea dreapta a Altarului icoana Mantuitorului Iisus Hristos isi in stanga icoana Maicii Domnului cu Pruncul.

Logica este ca femeile stau la slujba pe partea stanga avand in fata lor pe Maica Domnului si barbatii seprata pe partea dreapta ca sa il vada pe Hristos. De fapt ne aminteste ca Sfanta Familie a trecut pe aici probabil Hristos avea atunci varsta de

Altarul avea modele geometrice sub forma de cruci si in loc de Portile Imparatesti o simpla dvera rosiatica cu icoana Maicii Domnului Cu Pruncul in brate. De fapt ne aminteste ca Hristos a trecut prin aceste locuri sfintind cu prezenta lui zona. Maica Domnului il ducea in brate ca in aceasta reprezentare.

Biserica se sprijinea pe niste coloane patratoase uriase pe care erau atarnate steaguri care mie imi aduce aminte de Cavaleri si de Razboaiele Cavalerilor din vechime. E adevarat ca si crestinii au un razboi de purtat in aceasta viata pamanteasca pentru a castiga Mantuirea sufletului.

Am parasit Biserica din Maadi multumiti ca am vazut locul din care Sfanta Familie a plecat cu feluca pe Nil. Este un punct important pe harta care urmeaza parcursul Fugii in Egipt.

Biserica Adaweya ramane ca un martor peste vremuri al prezentei lui Hristos aici in Egipt si in acest loc. Slava Tie, Dumnezeul Nostru, Slava Tie!

Vecin cu Biserica, Nilul isi spune mereu povestea care nu este o simpla legenda, cu adevarul. Iisus Hristos a fost aici candva in copilaria Lui, in primii ani de viata.


Categorii