Publicat de: elenushu | 01/12/2018

Biserica de lemn cu hramul Sfanta Xenia de Sankt Petersburg

Doamne ajuta! Astazi voi scrie despre o Biserica foarte frumoasa care are un Hram rar intalnit in Romania.

Este vorba de Manastirea Sfantul Ioan Rusu din Slobozia, judetul Giurgiu care are o Biserica de lemn noua . Mare mi-a fost bucuria sa constat ca dupa sfintire i s-a dat Hramul Sfanta Xenia.

Bisericuta are specific elemente traditionale romanesti de la pictura pana la covoarele sau la stergarele care impodobesc Sfintele Icoane.

Sfanta Xenia are in partea dreapta pozitionata o icoana de mari dimensiuni. Ne-am rugat in liniste Sfintei Xenia si i-am multumit ca ne-a ajutat de fiecare data. Sfanta Xenia e grabnic ajutatoare in orice problema.

Pe unul din pereti Sfanta Xenia este pictata alaturi de Sfanta Parascheva de la Iasi. M-am bucurat sa vad doua din sfintele noastre protectoare stand una langa alta.

„-Parca pictorul ne-ar fi cunoscut!” mi-am zis cand i-am vazut langa altar pe Sfinta Ecaterina si Sfintii Constantin si Elena (sunt sfintii nostrii carora le purtam frumoasele nume).

In pronaos mainile dibace ale pictorului au faurit o capodopera romaneasca. Aici apare Dumnezeu cand a facut pasarile, pestii si toate animalele pamantului.

Urmeaza pictuta cu crearea lui Adam. Dumnezeu l-a facut stapan peste toate animalele de pe pamant, dar ce e mai important este ca e facut dupa chipul si asemanarea Lui.

La fel de minunata este pictura in care sunt reprezentati Adam si Eva mancand din mar.

Daca in Gradina Raiului Adam si Eva umblau dezbracati iata ca dupa izgonirea din Rai ei apar imbracati in straie populare romanesti. Eva toarce la fuior si Adam ara pamantul ajutat de o pereche de boi exact cum faceau taranii romani pe vremuri. Slava lui Dumnezeu ca avem asa o Biserica frumos pictata in care te simti linistit, liber si mai ales roman!!


Categorii

%d blogeri au apreciat: