Publicat de: elenushu | 25/11/2018

Pictura „Crearea lui Adam”

Imi plac pelerinajele. Ele reprezinta drumuri catre Dumnezeu in care cautam si gasim pacea dumnezeiasca. Mai avem ocazia sa admiram tara noastra cu frumusetile ei si cu bogatiile ei duhovnicesti. Intalnim oameni frumosi cu care legam prietenii sau pur si simplu ne regasim echilibru interior caci Dumnezeu e prezent in toate locasurile lui. Azi ma voi opri asupra unei mici particele extrem de interesante care se pastreaza in anumite Biserici.

Doar in anumite Biserici am observat ca in pronaos exista cateva picturi extrem de frumoase cu „Crearea lumii” si cu „Crearea lui Adam”. Mai ales in Bisericile vechi am observat aceste picturi, dar si in unele foarte noi.

„Cel vechi de zile” este denumit Dumnezeu Tatal. In Bisericuta de lemn din Olanesti este reprezentat inconjurat de ingeri, stelute, norisori, pasarele, arbori si animalute.

Crearea lui Adam are o finete aparte. In pictura este redat momentul in care Dumnezeu „a suflat in fata lui suflare de viata si s-a facut omul fiinta vie”..

„Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; si daca a adormit, a luat una din coastele lui si a plinit locul ei cu carne.
22. Iar coasta luata din Adam a facut-o Domnul Dumnezeu femeie si a adus-o la Adam.
23. Si a zis Adam: „Iata aceasta-i os din oasele mele si carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru ca este luata din barbatul sau.
24. De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un trup.
25. Adam si femeia lui erau amandoi goi si nu se rusinau.”


Despre pictura care face referire la crearea lumii si a lui Adam am mai scris si in alte insemnari:

MANASTIREA COMANA – GIURGIU https://elenushu.wordpress.com/2012/03/22/manastirea-comana-giurgiu-un-loc-plin-de-dumnezeu/

MANASTIREA SFANTUL SAVA – IASI https://elenushu.wordpress.com/2016/01/10/biserica-sfantul-sava-cel-sfintit/


Categorii

%d blogeri au apreciat: