Publicat de: elenushu | 20/06/2018

Castelul Huniazilor

A fost prima oara cand am vizitat Castelul Huniazilor si am ramas placut impresionata de felul in care arata. Este foarte bine conservat. Dupa parerea mea Castelul Huniazilor este cel mai interesant si frumos castel din Romania. Cred ca depaseste pe Castelul Bran in eleganta si trainicie.Castelul Huniazilor sau Corvinilor se deschide spre vizitare la ora 12:00. Biletul costa 30 de lei, iar taxa de fotografiere este 5 lei. Are multe incaperi asa ca pentru vizitare e nevoie sa va rezervati timp cat mai mult.

Intr-una din camere am vazut o frumoasa macheta a castelului car emi-a placut nespus. E foarte bine ca s-a mentinut asa de bine si Castelul in sine si ca nu suntem nevoiti sa il vedem doar sub forma de macheta. Castelul Huniazilor nu e o ruina. A supravietuit atator sute de ani si e inca in picioare.

Mi-a placut Sala domnitelor unde se gasea un baldachin somptuos impodobit cu catifea rosie cum le sta bine regilor.

Tot aici erau expuse doua rochite de epoca ce isi asteptau domnitele sa apara. Langa ele un artist canta o melodie cu iz medieval. Interesanta combinatie!

De asemenea Sala dietei este impunatoare, spatioasa si interesanta. Acest coltisor atragator mi-a atras atentia prin simplitate. M-a dus cu gandul in vechime la domnitele inchise in turnul de fildes.

Si viata noastra e un turn de fildes in care incercam sa ne regasim si sa ne cunoastem, sa crosetam vise impreuna etc.

Sala dietei are aspect gotic. Coloanele semete sunt impodobite cu stegulete colorate. Parca te astepti sa apara vreo trompeta care anunta venirea oaspetilor.

E foarte interesant si frumos aici. Pacat ca mobilier nu prea exista. Fata de Castelul Bran insa aici mi-a placut mai mult chiar si asa cu mai putine piese de mobilier.

Draperia in stil „cavaleresc medieval” ne-a facut sa mergem cu gandul in vechime. Poate atunci oamenii traiau mai simplu si era mai bine asa.

Prin curtea Castelului turistii se foiau de colo colo dornici sa descopere fiecare ungher. Si noi am facut foarte multe poze. Daca privesti de jur imprejur parca nu iti vine sa crezi ca esti in Romania 2018.

Zidurile vechi reprezinta o scena perfecta pentru ca fiecare vizitator sa faca o incursiune in trecut, sa ia contact cu ce a fost odinioara aici. Existau si audioghiduri, dar nu am apelat la ele. Am preferat sa cumpar cateva brosuri cu date despre Castelul Corvinilor.

Mai mi-a placut ca existau la parter multe incaperi. Ieseai pe o usa, intrai pe alta. Exporarea continua si la etaj unde e si mai si. O scara ingusta te duce in camera unui calugar care a trait aici. Se mai pastreaza semineul. Camera e foarte micuta, numai buna pentru izolare si rugaciune.

Am coborat si in pivnita. Am vazut chiar si bucataria Castelului. Aveau o masa mare cu jilturi demne de asa oamnei importanti care au avut in posesie Castelul.

Tot in curte in spatele arcade se afla o fantana. Legenda spune ca a fost sapata de niste turci carora li s-a promis eliberarea dupa ce termina fantana. Promisiunea s-a dovedit una mincinoasa…

Intr-una din salile de la etaj mi-a atras atentia aceasta masuta eleganta asezata pe un covor care infatiseaza Castelul Huniazilor. In partea din stanga se afla emblema cu corbul negru tinand in cioc un inel.

In spatele masutei pe perete se afla acest tablou cu intoarcerea de la vanatoare. O copie in format A4 am primit de la Centru de informare turistica. Interesant, nu?

Partea cea mai atractiva a Castelului Corvinilor a fost aceasta: dupa ce treci un pod de lemn ajungi pe un culoar ingust probabil folosit de soldatii care ocheau inamicii.

Culoarul este impodobit din loc in loc cu casete luminoase care prezinta imaginile Castelului in diferitele lui perioade de glorie.

Poti de aici sa zaresti batranele ziduri ale Castelului care se incapataneaza sa stea in picioare si bine fac. Asa avem parte si noi de o portie de istorie.

Printr-una din gurile de tragere se pot vedea turnuletele semete pe care le-am fotografiat in toata splendoarea inainte de a intra in Castel.

Turnul acesta patratos are un acoperis ciudatel si multe guri de tragere. Castelul avea si rol de aparare in cazurile care o impuneau.

Turnul rotund este mai romantic. Mie mi-a placut mai mult. E tare sic. Aminteste de locuintele dacilor.

Pentru curajosi exista varianta de a privi imprejurimile de la balconul turnului rotund. O priveliste „industriala” alaturi de cea a orasului te mira si incanta in acelasi timp.

Tot de aici se poate admira podul de lemn pe care intra toti vizitatorii. Alta cale de acces nu cred sa mai fie. Ce picioare zdravene are podul!!!

Revenind la povestire pot sa spun ca recomand cu caldura vizitarea Castelului Huniazilor. Merita alocat timp si bani (desi e la distanta maricica fata de Bucuresti).


Categorii

%d blogeri au apreciat: