Publicat de: elenushu | 20/09/2017

Pelerinaj la Manastirile din Dobrogea

Dobrogea este pentru noi romanii tinutul sfant pe care a debarcat Sfantul Apostol Andrei si ne-a crestinat. Merita vizitat oricand ai posibilitatea pentru ca e un loc special si pentru ca gasesti aici la tot pasul urme ale sederii Sfantului Apostol Andrei : pestera Sfantului Andrei, izvorul Sfantului Andrei etc. Citisem undeva punctat foarte frumos ca nu intamplator unul din bratele Deltei Dunarii se numeste “Chilia”- ducand discret cu gandul la sfintii, pusnicii si martirii care ai vietuit aici in Dobrogea.

Duminica dimineata am plecat devreme pe urmele Sfantului Apostol Andrei. Traseul urmat a fost Manastirea Pestera Sfantului Andrei, Manastirea Lipnita si Manastirea Dervent.

Eu eram nerabdatoare sa ajung la Pestera Sfantului Andrei pentru ca acolo in partea stanga este sapat in stanca un loc care se presupune ca era patul Sfantului. Chiar daca in pestera este racoare si stanca este rece , patul Sfantului Andrei este cald (senzatia este ca stai pe o baie de aburi).

Pestera a stat mult timp in paragina pana cand a fost “redescoperita” de un om in urma unui vis. In Pestera Sfantului Andrei este o liniste minunata care te ajuta sa stai pe loc si sa te gandesti la Dumnezeu. Aici timpul curge altfel si gandurile se aseaza intr-o ordine lina.

Langa Biserica mica exista un loc amenajat unde curg izvoarele tamaduitoare. Si aici ca si la Manastirea Dervent legenda spune ca Sfantul Andrei a dat cu toiagul in stanca si a tasnit un izvor de apa. Mi-a placut foarte mult Biserica mare care se inalta ca o mireasa alba si pura in mijlocul pustietatii. In interiorul Bisericii se afla moastele Sfantului Andrei puse intr-o racla sculptata, avand forma crucii in „X”.

Ne-am continuat calatoria duhovniceasca spre Manastirea Lipnita pe care am gasit-o infloritoare. Fata de prima data cand o vazusem si era la inceputuri, acum m-am bucurat sa constat ca s-a dezvoltat. Biserica a fost pictata in intregime. Icoana Maicii Domnului- „Potoleste intristarile noastre” sta la loc de cinste in fata altarului. Am observat ca au si o icoana mare cu Sfantul Luca al Crimeei si moastele sfantului precum si o icoana a Sfantului Paisie Aghioritul.

Ultima Manastire vizitata a fost Derventul. Aici rugaciunile se intraripeaza si ajung direct catre cer. Biserica adaposteste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. In paraclisul din stanga se afla crucea de leac foarte cautata de bolnavii din toata Romania.

Pe locul unde au suferit moartea martirica calugarul Constantin si cele 3 fecioare, au crescut din pamant 4 cruci de piatra. Dintre acestea se pastreaza 2 cruci (una in Biserica si alta in spatele Bisericii).

Alaturi de crucea cea mare de leac care chiar este facatoare de minuni (mirosea a mir si era calda) se gasesc 2 raclite cu moaste le Sfintilor Epictet si Astion (cele din stanga) si una cu vesmantul Sfantului Grigorie Decapolitul (cea din dreapta).

„Bucura-te, floarea cea preafrumoasa si binemirositoare a Raiului;
Bucura-te, ca rugaciunile tale sunt ca o scara, care ne urca pe noi la ceruri;
Bucura-te, Sfinte Andrei, Apostole!”

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: