Publicat de: elenushu | 03/07/2016

Suveniruri din Grecia

Ca orice pelerin am adus din Grecia icoane si lucruri frumoase. Termenul de suvenir e impropriu spus cand vorbesti de un pelerinaj la Manastiri si locuri unde sfintenia e la ea acasa. Grecia e o tara minunata cu locuri splendide si Sfinti deosebiti pe care noi romanii ii iubim. Din cate am inteles la sarbatoarea Sfantului Nectarie in noiembrie in Eghina majoritatea pelerinilor sunt romani.

SUVENIRE DIN GRECIAFie ca ai cumparat pentru cei dragi din Romania, fie pentru tine toate aceste amintiri grecesti merita toti banii.

ICOANA MAICA DOMNULUI TRANDAFIR NEVESTEJITAceasta icoana frumoasa se numeste „Maica Domnului Trandafir nevestejit”. Se gaseste in Manastirea Marele Meteor si e deosebita pentru ca Hristos nu apare pictat ca prunc in bratele Preasfintei cum suntem obisnuiti de obicei.

MIRURI DIN GRECIAAm observat ca mirurile din Grecia au un miros foarte parfumat care se mentine pentru o perioada marisoara de timp.

ICONITA CU MAICA DOMNULUIAceasta iconita cu Maica Domnului ocrotitoarea Athosului am gasit-o la Manastirea Cuviosului David cand nici nu ma asteptam.

ICOANA SFANTUL IOAN RUSUAcum doi ani am primit o icoana cu format asemanator dar cu Sfantul Spiridon. Cand mi-am dat seama ca se poate sa gasesc in Grecia icoane asemanatoare si cu alti sfinti nu am intarziat sa le cumpar.

ICOANA SFANTUL NECTARIEIcoanele cu Sfantul Ioan Rusu si Sfantul Nectarie au doi pauni in partea de sus foarte frumos lucrati de mester.

ICOANA SFANTUL EFREM CEL NOUDe la Nea Makri am luat o icoana a Sfantului Efrem cel Nou. Acest Sfant este ocrotitorul tinerilor si grabnic ajutator.

ICOANA CU SFANTUL IOAN RUSUDintotdeauna mi-a placut aceasta icoana in care Sfantul Ioan Rusu apare imbracat in vesminte verzi. E preferata mea, dar a fost cumparata pentru a fi daruita cuiva.

ICOANE CU SFANTA CUVIOASA PARASCHEVIIn Romania am vazut putine icoane cu Sfanta Paraschevi care se deosebeste de Sfanta noastra Parascheva de la Iasi (numele lor e destul de asemanator, dar Sfintele sunt diferite).

ICONITA CU SFANTUL NECTARIEIconitele cu Sfantul Nectarie sezand pe tron mi-au placut in mod deosebit pentru ca nu am mai vazut varianta aceasta. Figura sfantului e atat de radioasa si de blanda! 🙂

ICONITA CU SFANTUL CUVIOS DAVIDSi iconita cu Sfantul Cuvios David mi-a creeat o stare de liniste si de bine doar privind-o. Ma gandesc ca in Romania Sfantul acesta e aproape necunoscut, dar merita sa die facut cunoscut in toata lumea.

ICONITA CU SFANTUL EFREM CEL NOUAceste iconite redau scena felului in care Sfantul Efrem cel Nou a fost ucis muceniceste. Copacul de care a fost spanzurat si martirizat se pastreaza in curtea Manastirii.

ICONITA CU SFINTII DIMITRIE SI GHEORGHEIn Tesalonic la Catedrala Sfantul Dimitrie am gasit o iconita interesanta cu cei doi Sfinti Gheorghe si Dimitrie reprezentati calare, imbracati militari, sprijinindu-se unul pe celalalt ca doi frati de cruce.

ICONITA SFANTA ANISIADe Sfanta Anisia nu am auzit pana nu am ajuns in Grecia. Are moastele in Catedrala Sfantului Dimitrie din Tesalonic.

ICONITE CU SFANTUL IOAN RUSUAm luat iconite de toate felurile pentru a le darui celor dragi.

INSIGNA CU SFANTUL IOAN RUSUM-am bucurat sa gasesc in Evia insigne cu icoana Sfantului Ioan Rusu.

MAGNETI CU VAPORASETot din Evia am cumparat magneti-vaporase pe care scrie in greceste numele Sfantului Ioan Rusu.

CARTICELE MEDALIONIn afara de carticica-medalion cu Sfantul Efrem cel Nou am mai gasit si cu alti sfinti. Acestea se pot purta la gat sau pur si simplu tinute in casa.

carticica medalion cu SF DIMITRIEMedalionul-carticica luat de la Tesalonic cu Sfantul Dimitrie este de asemenea frumos.

CRUCIULITAPentru unchiul meu am cumparat o cruciulita frumos lucrata gasita in micul targ de pe Valea Tembi.

PERNITE CU SFANTUL IOAN RUSUIn Grecia am gasit pernite care aveau in interior vata imbibata cu ulei de la candela sfantului. In imagine avem unele deosebite cu chipul Sfantului Ioan Rusu cu margelute cusute pe margine. Aceste pernite au ace de siguranta si se poarta in geanta sau pe interiorul hainei cu care suntem imbracati.

GLOB CU BISERICA SFANTULUI IOAN RUSU EVIAMi-a placut acest glob care are Biserica Sfantului Ioan Rusu din Evia in interior.

GLOB CU METEOREDe la Meteore am luat ca suvenir acest glob cu Manastirea Marele Meteor.

GLOB CU TESALONICIn Tesalonic nu am gasit un glob cu Turnul Alb care este simbolul orasului, dar am gasit un glob cu o corabie. Bun si asta de suvenir!

MAGNETII ADUSI DIN GRECIADin colectia de magnetei nu puteau lipsi cei din Grecia. Clopotelul este din Evia 😉

AGHEAZMAPe langa miruri, uleiuri sfintite, agheazma e la fel de valoroasa. Duhul Sfant lucreaza si prin acestea aducand tamaduire sufleteasca si trupeasca.

TAMAIE DE AURPana acum nu am mai vazut tamaie”de aur” de aceea am si cumparat din Grecia asa ceva.

ULEI SFINTITSticlutele cu ulei sfintit de la candelele sfintilor din Grecia sunt oferite gratis. Fiecare lasa cati euro doreste si poate in cutiuta. Sunt mii de marturii ale credinciosilor bolnavi care au folosit ulei sfintit de la candelele Sfintilor Nectarie sau Ioan Rusu sau Efrem cel Nou si acum sunt sanatosi.

PIETRICELE DIN EGEEDin Marea Egee am „pescuit” trei pietricele frumusele care mi s-au parut mie mai interesante. :p

PORTOCALE GRECESTIPortocalele grecesti sunt foarte diferite de cele care ajung pe pietele romanesti. Au o dulceata deosebita si sunt carnoase. Mmmmm!!!

STICLUTA DE OUZONu se poate sa pleci din Grecia fara sa iti iei amintire o sticluta de ouzo… Zis si baut! 😀

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: