Publicat de: elenushu | 04/06/2016

Pelerinaj in Iasi la Sfintele Manastiri si Biserici (partea a III-a)

Eram nerabdatoare sa ajung la Manastirea Cetatuia despre care citisem ca se afla pe varful unui deal, la inaltime. E adevarat ca ultima data cand fusesem in pelerinaj prin aceasta zona a Moldovei am zarit silueta Manastirii pe deal si mi-am propus sa ajung o data si acolo.

MANASTIREA CETATUIA IASI TURN POARTA EUAm pasit pe poarta Manastirii Cetatuia de Iasi tot pe o aripa de ploaie. Asa cum ii spune si denumirea Manastirea a fost conceputa ca o fortificatie medievala care sa ofere la nevoie domnitorului si boierilor un reazam in cazul in care  ii  atacau invadatorii.

 

MANASTIREA CETATUIA IASI FOTOPloaia cadea amenintatoare in curtea Manastirii asa ca ne-am gasit adapost sub turnul clopotnita pana s-au mai linistit apele.

MANASTIREA CETATUIA IASI ICOANA ZID 2Un frumos mozaic al Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu cu Pruncul ne-a intampinat de sus de pe turnul-clopotnita. De altfel in curte nu era tipenie de om.

 

MANASTIREA CETATUIA IASI STEMA BOURAm remarcat stema Moldovei cu bourul cu stea intre coarne sapata in piatra pe zidul Manastirii Cetatuia. Aceasta stema am mai vazut-o si la alte Manastiri in aceasta zona.

MANASTIREA CETATUIA IASI IMGCand s-a inseninat un pic (a se intelege cand s-a rarit ploaia) am inceput sa ne plimbam prin curtea Manastirii. In Biserica tocmai se terminase slujba. Muzeul era inchis.

MANASTIREA CETATUIA IASI casa domneasca 2Am dat tarcoale de mai multe ori cladirii Egumeniei (care a fost construită pe la 1670). Aceasta este o constructie de inspiratie bizantin care mi-a placut atat ca arhitectura cat si ca modalitate de impodobire cu muscate la geam si prispa cu coloane si arcade.

MANASTIREA CETATUIA IASI CURTEAAm urcat si pe prispa Casei Domnesti unde ne-am imprietenit cu Danut, un baietel de 11 ani care era om de-al casei. Copilul ne-a spus ca duminica vin foarte multi oameni la Manastire.

MANASTIREA CETATUIA IASI C1Dupa spusele lui Danut in aceasta cladire ar fi fost locul unde se da coliva… 😀 deci un fel de trapeza, ca sa inteleg.

MANASTIREA CETATUIA IASI noiAs denumi aceasta fotografie „poza cu ploaia la Cetatuia”. Bine ca aveam umbrela strajnica. De remarcat clopotul vechi expus spre admirare in curtea Manastirii!

MANASTIREA CETATUIA IASI casa domneascaGarduletul viu ocoleste cladirile serpuind si trasand cai de acces spre si dinspre Biserica. E interesanta ideea aceasta de gard verde taiat impecabil. Din loc in loc trandafirasii se spalau in ploaie asteptand vremuri mai insorite.

MANASTIREA CETATUIA IASI DETALIUIntotdeauna mi-au placut muscatele curgatoare. Aici chiar daca la Manastirea Cetatuia sunt calugari m-a uimit cat de frumos erau aranjate si impodobite toate.

MANASTIREA CETATUIA IASI clopotManastirea Cetatuia a fost ctitorita in secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca. Are aspect de fortareata cu ziduri groase. Cate lupte s-or fi purtat aici si cati oameni si-or fi dat viata pe aceste meleaguri?!

MANASTIREA CETATUIA IASI CURTEDin fericire azi cand nici tatarii, nici turcii nu mai dau navala si locul este stapanit doar de Bunul Dumnezeu care isi trimite pacea lui cereasca.

MANASTIREA CETATUIA IASI C3In pronaosul Bisericii sunt inmormantati domnitorul Gheorghe Duca si fiica sa, Maria. Deci Manastirea Cetatuie este si necropola.

MANASTIREA CETATUIA IASI TURN euManastirea Cetatuia este o copie simplificata a Bisericii Trei Ierarhi din centrul Iasiului. V-ati dat seama nu?

MANASTIREA CETATUIA IASI ICOANA ZIDAre hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. In interiorul Bisericii nu am putut face fotografii ca sa nu tulbur linistea slujbei.

MANASTIREA CETATUIA IASI TURNNu o sa va vina sa credeti daca va spun ca Turnul clopotnita a fost construit în anul 1670. Incinta Manastirii Cetatuia are forma pentagonala si dimensiuni de aproximativ 120×60 de metri.

MANASTIREA CETATUIA IASI TURN SCARAZidurile de piatra care ocrotesc Manastirea  Cetatuia de atatea sute de ani sunt groase de aproape 1,40 metri si inalte de 7 metri.

MANASTIREA CETATUIA IASI NOI DOIO ultima poza in asteptarea taxiului care sa ne duca inapoi in oras. Merita sa mergi la Cetatuia, dar sa va alegeti o zi mai insorita… MANASTIREA CETATUIA IASI DRUMDin cate mi-am dat seama dealul pe care se afla Cetatuia e plin de vita de vie. Privelistea drumului de intoarcere nu a fost chiar iesita din comun.

BISERICA BARBOI FOTOLa Biserica Barboi am ajuns pentru ca am vazut-o pe harta si mi-a trezit curiozitatea numele. Cine e Barboi?  Ioan Ursu Barboi a fost ctitorul Bisericii.

IASI BISERICA BARBOI TURNNumai trecand pe sub turnul-clopotnita si incepi sa te minunezi de arhitectura lui. Formele si imbinarea elementelor diferite au un numitor comun. E o incalceala placuta vederii si rezultatul final culmea e GRANDIOS.

IASI BISERICA BARBOI ALEEAleea lunga te tine in suspans. Am ajuns ademeniti de formele iesite din tipar ale Bisericii mai aproape si Uaaaauuu! Ce minunat locas pentru Dumnezeu e aici!

IASI BISERICA BARBOI EUPe site-ul Bisericii Barboi apare descrierea stilului in care se incadreaza: „Biserica este construita în plan dreptunghiular, din blocuri de piatră alternand cu siruri de caramida, cu mici abside semicirculare, mai scunde decat inaltimea zidurilor, care dau interiorului forma de cruce greceasca înscrisa, flancate cu pilastri prismatici, sprijiniti pe soclu. Este o constructie tipica pentru eclectism, avand un portal exonartex deschis, cu doua randuri de cate patru coloane, cu capiteluri dorice, influentat de clasicism si de un amestec de diverse forme arhitecturale de stil neobizantin si clasic.”

 

BISERICA BARBOIDaca ai rabdare sa citesti pisania de la intrarea in sfantul lacas afli toti ctitorii si detaliile din istoria Bisericii Barboi.

IASI BISERICA BARBOI CATAPETEASMAInteriorul Bisericii este plin de stralucire. Este spatioasa pentru ca naosul si pronaosul sunt unite intr-o singura incapere.

ICOANA BISERICA BARBOIIn partea stanga a altarului exista o pretioasa si minunata icoana a Maicii Domnului cu Pruncul.


ICOANA MORMANTUL MAICII DOMNULUIAm gasit aici in Biserica Barboi o icoana nemaivazuta si nemaintalnita altundeva. Este vorba despre icoana cu Sfintii Apostoli care la sosirea lui Toma au deschis mormantul Maicii Domnului si au constatat ca este gol.


MORMANTUL LUI ALEXANDRU MIHAIL STURZAIn partea dreapta exista un mausoleu de marmura alba ridicat de Alexandru M. Sturdza in memoria familiei Sturdza.

MORMANTUL LUI ALEXANDRU MIHAIL STURZA DETALIUDe remarcat blazonul familiei Sturdza: un leu cu o sabie si o ramura de maslin, stema Tarii Romanesti cu acvila tinand in gheare o cruce si stema Moldovei cu bourul.

Ar mai fi multe de scris despre maretul oras Iasi, dar in alte insemnari sau cu ocazia unui alt pelerinaj pe meleaguri moldave.

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: