Publicat de: elenushu | 03/06/2016

Pelerinaj in Iasi la Sfintele Manastiri si Biserici (partea a II-a)

A doua zi la Iasi am inceput-o tot din centru. De data asta ne propusesem sa mergem la Cuvioasa Parascheva sa ne inchinam la moaste si sa ne rugam.

IASI BISERICA TREI IERARHI SI CATEDRALAImi place tare mult aceasta strada pietonala unde te poti plimba in voie. Dupa ce am trecut de Biserica Trei Ierarhi ne-am indreptat voiosi spre Catedrala.

IASI CATEDRALA MITROPOLITANAAici in fiecare an de ziua Cuvioasei se strang mii de credinciosi. Dupa pelerinajul de la Sfantul Dumitru din Bucuresti la Iasi cred ca se tine al doilea pelerinaj ca amploare din tara.

 

IASI CATEDRALA MITROPOLITANA ALTARIn Catedrala era liniste si pace. La ora aceea matinala nu erau prea multi oameni asa ca am mers de mai multe ori la racla. O stare de pace launtrica pusese stapanire pe sufletul meu. Slava lui Dumnezeu pentru toti sfintii lui!

IASI CATEDRALA MITROPOLITANA ICOANACuvioasa Parascheva este protectoarea tinerilor si a recoltelor. In acatistul Sfintei apare scris „Izbaveste-ne pe noi, Maica, de lacuste, de gandaci si de toată rautatea.

IASI CATEDRALA MITROPOLITANA RACLA (2)Foarte multe minuni s-au petrecut la racla Cuvioasei. Oricine se roaga cu credinta si inima smerita are ajutor de la Sfanta.

IASI CATEDRALA MITROPOLITANA RACLALanga racla Cuvioasei este o alta racla foarte frumos lucrata, continand moastele mai multor sfinti. Catedrala e o bijuterie si pe interior si pe exterior.

ICOANA SF PARASCHIVAAceasta icoana de mari dimensiuni din baldachin are pictate pe margini scene din viata Sfintei Parascheva.

RACLA SFINTEI PARASCHIVA DE LA IASIDin cate am inteles in racla exista moastele intregi ale Sfintei Parascheva acoperite cu vesminte care se schimba de cinci ori pe an. Vechile vesminte sunt daruite diferitelor Biserici din tara.

IASI CATEDRALA MITROPOLITANA ALTARULCatapeteasma altarului are o lucratura extrem de atragatoare. In anul 1860 cunoscutul pictor Gheorghe Tattarascu a pictat Catedrala Mitropolitana din Iasi si implicit si aceasta minunata catapeteasma.

IASI CATEDRALA MITROPOLITANA SCAUNDe scaunele imparatesti nu mai zic cat sunt de somptuoase cu auriul acela regal, cu cei patru lei impunatori.

SF PARASCHIVAAici pe acest perete Cuvioasa Parascheva pictata de Tattarascu pare desprinsa din Rai.  „Bucura-te, inteleapta fecioara;
Bucura-te, porumbita cuvantatoare;
Bucura-te, suflet ingeresc in trup fecioresc;
Bucura-te, vrednica mijlocitoare catre Domnul;”

 

IASI CATEDRALA MITROPOLITANA PICTURA REGII ROMANIEIPe peretele vestic al Catedralei apar pictati Regii Romaniei mai exact Regina Maria si Regele Ferdinand. M-am chinuit un pic sa fac fotografia mai ales ca sunt pictati sus intr-o zona luminata foarte slab.

IASI CASA LUI DOSOFTEIAm continuat pelerinajul cu micuta Biserica Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi. Aici mai fusesem, dar de fiecare data o descopar la fel de minunata si plina de liniste.

IASI BISERICA SF NICOLAE DOMNESCSfantul Ierarh Nicolae este foarte iubit si apreciat in Romania. El este protectorul calatorilor si sfantul care ajuta tinerii sa se casatoreasca. 🙂

 

IASI BISERICA SF NICOLAE INTERIORInteriorul Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc seamana cu Manastirea Curtea de Arges. Doua coloane imense strajuiesc naosul dand un aer elegant locasului.

IASI BISERICA SF NICOLAE CATAPETEASMACatapeteasma si peretii sunt pictati in culori vii ceea ce creeaza impresia ca sfintii sunt acolo prezenti ascultand  rugaciunile oamenilor si ducandu-le mai departe catre tronul lui Dumnezeu.

IASI BISERICA SF NICOLAE REGIIAici in Biserica Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi apar zugraviti  Regi ai Romaniei si din cate imi dau eu seama din cei trei copilasi care sunt imbracati in costume populare romanesti am identificat doi. In fata Regilor Elisabeta si Carol sta micuta Maria care a murit de mica. In fata Regilor Maria si  Ferdinand sta micutul Mircea care la fel a murit la frageda varsta.

IASI BISERICA SF NICOLAE TABLOU VOTIVCeea ce m-a uimit a fost sa aflu ca Biserica a fost construita de Stefan cel Mare intre 1491-1492 si refacuta în anii 1884-1904 de arhitectul francez André Lecomte du Noüy. In tabloul votiv voievodul apare inchinand Biserica lui Hristos.

 

IASI BISERICA SF NICOLAE MAICA DOMULUIDe asemenea mi-a atras atentia pictura cu Maica Domnului inconjurata de ceata de Sfinte si Mucenite. 🙂

MANASTIREA GALATA ALEEIn urmatoarea dimineata am luat taxiul si ne-am dus sa vedem Manastirea Galata. Era o vreme uricioasa cu ploaie… dar printre picaturi am intrat pe poarta Manastirii- turnul clopornita de altfel.

MANASTIREA GALATA BISERICAA fost ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea de domnitorul Petru Schiopul. Numele Manastrii vine de la cartierul Galata din Constantinopol si inseamna poarta. A fost inchinata in 1617 Patriarhiei de la Ierusalim.

 

 

MANASTIREA GALATA CASA DOMNEASCAIn fata Casei Domnesti se mai pastreaza parti de ziduri cu miros de trecut. Tot locul e ca o carte de istorie pe care o rasfoiesti cu fiecare pas pe care il faci aici.

MANASTIREA GALATA CLOPOTAm observat ca pe la fiecare Manastire din Moldova se pastreaza vechile clopote frumos expuse in muzee sau afara. Acesta e un lucru foarte bun.

 

MANASTIREA GALATA USAIn interiorul Bisericii nu am facut poze pentru ca era interzis fotografiatul. Maicuta de la pangar mi-a dat doua iconite frumoase si un pliant cu istoricul Manastirii.

 

IASI MANASTIREA GALATAAici la Manastirea Galata mi-au placut turlele Bisericii cu baza sub forma de stea si braul median care imparte fatada in doua parti egale. Avand in vedere vremea de afara am avut privilegiul sa fim singurii pelerini aflati in Manastire la ora aceea. 🙂

-VA URMA-


Categorii

%d blogeri au apreciat: