Publicat de: elenushu | 16/08/2015

Manastirea Rupestra Sinca Veche

Cum spuneam in alta insemnare am revenit cu detalii despre Manastirea Sinca Veche sau mai exact Schitul de la Sinca Veche. Dupa ce am vazut pestera am luat-o pe potecuta prin padure.

SINCA VECHE PADURECararea prin padure are trepte din lemne, gardut impletit din nuiele de alun si pietre de rau de umplutura. M-am simtit ca intr-o poveste ca o „Scufita Rosie” veritabila.  😀

SINCA PADUREDesi nu eram prima oara intr-o padure pot sublinia ca aceasta padure are o frumusete si o liniste aparte care te imbie sa revii.

IMG_3913Am uitat sa amintesc de izvorasul peste care am dat in padure. Picura catinel ca o clepsidra a timpului… pic, pic, pic…

IZVORUL BUNA VESTIREIzvorul se numeste Buna Vestire si e semnalizat cu o piatra gravata pe care apar Arhanghelul Gavriil si Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu.

OCHI DE APAPartea frumoasa e ca izvorasul se scurge intr-un ochi de apa. De jur imprejur sunt ferigi de un verde crud.

SINCA PRIN PADUREPe un copac aparea un mic indicator spre schit asa ca am urcat scarile si ne-am continuat mersul prin padure.

SCHIT SINCA VECHEDespre indicatorul cu „spre schit” o sa amintesc la concluzii cand am realizat ca Schitul sau Manastirea este acelasi lucru. 😀

CARARE SINCA VECHEPartea cea mai frumoasa a padurii de-abia acum o descopeream. Fiind marti nu erau asa multi pelerini prin acest loc ceea ce m-a bucurat pentru ca era liniste.

SINCA VECHE PANOUTotusi maicutele de la schit au vrut sa se asigure ca nimic din cele neleguite nu se va petrece in acest loc asa ca au pus in padure aceastra rugaminte de a nu profana un loc sfant.

BOLOVAN CU MUSCHIAm intalnit langa carare un bolovan urias rasarit de nicaieri. Muschii verzi il asaltasera de ceva vreme.

SINCA SI NOI DOIE atat de pitoresc locul acesta incat nu mai stii unde sa te pozezi, ce sa fotografiezi. 🙂  Cand zici ca ai reusit sa vezi partea cea mai frumoasa a padurii constati ca tocmai ai descoperit o portiune si mai frumoasa.

SINCA VECHE SPRE MANASTIRESoarele care lumina padurea sporea din plin bucuria plimbarii. Daca ar fi plouat probabil ca ne-am fi afundat in namol.

ELENUSHU LA SINCA VECHEO sa denumesc partea aceasta culoarul cu bolovani sau sezatoarea pietrelor 😀 Mai multi bolovani uriasi asezati in cerc pareau ca vor sa spuna ceva…

MANASTIREA SINCA VECHE SCARILanga schit este un mic pangar de unde se pot cumpara iconite, pliante, magneti, acatiste, carti etc. Totusi in fly-erul de prezentare nu am gasit mare lucru despre pestera Sinca Veche. Observ ca datele despre acest loc nu sunt la indemana orcui.

POTECAExista unele presupuneri ca aici ar fi existat o comunitate de daci care au imbratisat printre primii pe meleagurile tarii noastre credinta crestina.

PADURE SINCA NOI 2Asezamantul de la Sinca Veche mai exact pestera ma duce cu gandul la o mica asemanare cu Manastirea Namaiesti care este tot rupestra.MANASTIREA SINCA VECHEMicutul Schit Sinca Veche are o Bisericuta smerita si frumoasa foc. Schitul a fost infiintat in anul 2006.

MANASTIREA SINCA VECHE INTERIORAm intrat in Paraclisul inchinat Sfantului Nectarie de Eghina sa ne inchinam si sa ne rugam in liniste.

MANASTIREA SINCA VECHE ICOANEParaclisul este mic si are un aer de smerenie care se simte de la intrare. Tocmai de aceasta simplitate avem nevoie pentru a-l primi pe Dumnezeu in sufletele noastre si a ne ruga cu inima curata.

MOASTE SF NECTARIE SINCA VECHEIn partea dreapta a altarului sunt moastele Sfantului Nectarie puse intr-o frumoasa racla in fata icoanei Sfantului.

MOASTE SF NECTARIE SINCA
Bucura-te, ca nu te-ai gandit la binele tau, ci numai la binele Bisericii;
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare facatorule de minuni!

MOASTE MANASTIREA SINCA VECHEDaca veti privi cu atentie in partea stanga a altarului veti descoperi o alta racla cu multe moaste de Sfinti.

SINCA VECHE INDICATOAREIntorcandu-ne la parcare am urmat indicatorul care arata spre Manastire. Vazusem Schitul si credeam ca este si o Manastire.

1Dupa o mica bucata de timp am ajuns undeva care parea a fi capatul pamantului. 😀 Cer si pamant, o sosea destul de buna si..

BORNA…si o borna care ne indica un lucru stiut ca pe undeva prin apropiere este Manastirea Sinca pe care o cautam si noi.

SINCA VECHE INTRAREIn parcarea incapatoare si impresionant de noua ne-am dat jos din masina si am pornit-o pe alea cu pietricele care ne deschidea calea…

SINCA VECHE INTRARE ALEESurpriza cea mare a fost sa constatam ca la capatul aleii nu se afla Manastirea, adica un alt asezamant,d ci chiar Schitul de pe indicatorul din padure. O romaneasca… ce sa zic.

SINCA VECHE SCHITSCHIT, schituri, s. n. Manastire mica sau asezare calugareasca situata intr-un loc retras.

MANASTIRE, manastiri, s. f. Asezamant religios in care traiesc, potrivit unor reguli de viata austere si izolati de lume, calugari sau calugarite; (sursa Dex)


Categorii

%d blogeri au apreciat: