Publicat de: elenushu | 21/07/2015

Pelerinaj la Moastele Sfantului Serafim de Sarov din Romania- Biserica Camineasca

„Intamplarea” face ca sa imi amintesc de Sfantul Serafim de Sarov exact la inceputul saptamanii in care sarbatorim „Aflarea Moastelor Sfantului Cuvios Serafim de Sarov”. Cand ma uit in calendar imi dau seama ca ziua de 19 iulie pica duminica.

CALATORULCum calatorului ii sta bine cu drumul si cu aparatul de fotografiat la purtator iata-ne duminica la ora 8 dimineata in drum spre Satul Camineasca din Giurgiu.

INDICATOR BALANOAIADe la Giurgiu prima data am trecut prin localitatea Balanoaia. Pe sosea am mers lin, fara sa ne intalnim cu nimeni.

DRUM BALANOAIA SCHITUSpre uimirea noastra drumul este bun. Aerul rece si proaspat de dimineata dar si de la padurea Balanoaia ne dadea un sentiment placut de libertate si de curiozitate datorata explorarii pe care urma sa o intreprindem.

MAGARULMagarusul acesta de la marginea m-a facut sa zambesc. Cand eram mica si mergeam cu parintii in calatorii tata mereu ma facea atenta cand zarea cate un magarus. 🙂

INDICATOR VLASINDe la Balanoaia am ajuns urmand drumul drept la Vlasin. Eu eram din ce in ce mai nerabdatoare sa ajungem la Sfantul Serafim de Sarov.

DRUM VLASINDin loc in loc campul se ingalbenea cu floarea soarelui. Combinatia verde-galben e foarte placuta ochiului.

INDICATOR SCHITU 2Dupa cateva minute am ajuns in Comuna Schitu. Biserica Camineasca se gaseste in satul cu acelasi nume ce apartine de comuna Schitu.

CUIB DE BERZETrei berze isi faceau gimnastica de dimineata la cuib. 😀 Am tot observat cuiburi de berze in aceasta zona a Giurgiului.

DRUM SCHITU XCa sa ajungem la obiectiv mi-am luat niste repere. GPS-ul arata ca mai avem un pic si ajungem in Camineasca, dar ca sa ne orientam am tinut minte doua repere: podul si silozul.

DRUM SCHITU PODULSa recapitulam podul…. dupa ce trecem podul zarim in stanga silozurile si depozitul cu totul si cu totul de aluminiu… 😀

DRUM SCHITU SILOZURISilozul…. apare pe dreapta si apoi surpriza….

INDICATOR CAMINEASCAIndicatorul rutier ne anunta ca am intrat in Comuna Schitu, Satul Camineasca.

INDICATOR SPRE CAMINEASCADin fericire mai este un indicator care ne arata ca trebuia sa facem stanga si peste 2 km ajungem la destinatie. Zis si facut…

DRUMUL SPRE CAMINEASCA 2De data asta soseaua era inconjurata de flori salbatice de camp. Am intalnit numai stalpii de telegraf, acesti uriasi incremeniti de timp pe marginea drumului.

DRUM SPRE CAMINEASCA se vede bisIn partea stanga se zarea turla stralucitoare a Bisericii Camineasca, semn ca nu gresisem drumul.

DRUMUL SPRE CAMINEASCASoseaua se intinde serpund printr-o vegetatie bogata pana la un anumit punct cand se termina brusc asfaltul.

DRUMUL SPRE CAMINEASCA 3Cand am ajuns in Satul Camineasca am intrebat vreo doi localnici unde e Biserica pentru ca… normal nu exista nici un indicator…

BISERICA CAMINEASCAMa asteptam sa fie o imbulzeala mare in curtea Bisericii cu cozi, masini, claxoane, pelerini nerabdatori. In curte era liniste. Am pasit dincolo de poarta usor sa nu tulburam pacea locului.

MOASTELE SFANTULUI SERAFIM DE SAROVSfantul Serafim de Sarov ne astepta bland cu moastele si cu icoana in care e reprezentat in amintirea rugaciunii pe care a facut-o in genunchi 1000 de zile si 1000 de mopti.

„Bucura-te, lauda preaiubita a monahilor,
Bucura-te, ajutorarea preaminunata a traitorilor in lume,”

BISERICA CAMINEASCA SF EVANGHELIEBisericuta era neschimbata cum o stiam de anul trecut. Un miros placut de tamaie amestecat cu sfiosenie umplea atmosfera locasului. Sfanta Evanghelie era pusa inainte spre inchinare credinciosilor.

BISERICA CAMINEASCA 1Din nefericire nu exista niste boxe sa se poata asculta afara slujba. Gradina cu flori este frumoasa, iar sub acest cer de un albastru senin ne simtim cu totii mai aproape de Dumnezeu.

BISERICA CAMINEASCA ALTARPe tot parcursul Sfintei Liturghii a fost liniste si caldura sufleteasca emanata de satenii prezenti la Biserica. Chiar daca nu cantau „academic” e de admirat ca se rugau cu sufletul.

BISERICA CAMINEASCA PREGATIRI DE PROCESIUNEDupa terminarea slujbei a urmat multasteptata procesiune cu Moastele Sfantului Serafim de Sarov in jurul Bisericii.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROVIntai au iesit cu prapurii patru credinciosi. Am asteptat un pic afara sa apara parintii cu racla Sfantului Serafim.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE COPIIDupa Bisericuta ca la un semn tainic copilasii s-au adunat in graba la fix ca sa vada inceputul procesiunii.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV IESIREParintele de la Camineasca ajutat de un alt preot s-au ivit in pragul usii ducand comoara de la Camineasca.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV 2Sfantul Serafim de Sarov (1759-1833) este socotit printre cei mai cunoscuti si indragiti sfinti rusi. Sfantul s-a nascut la 19 iulie 1759 in orasul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV 3Parintii Sfantului Serafim de Sarov, Isidor si Agatia Mosnin, erau oameni bogati, evlaviosi si foarte milostivi. Sfantul Serafim de Sarov a ramas orfan de tata la 3 ani si a fost crescut de mama sa.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV 4Inca din copilarie Sfantul Serafim de Sarov  s-a bucurat de  ocrotirae a Maicii Domnului. De exemplu cand talharii l-au batut, lasandu-l abia viu, Maica Domnului i s-a aratat Sfantului Serafim de Sarov si l-a vindecat.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV 5Cand Sfantul Serafim de Sarov avea zece ani s-a imbolnavit foarte rau.  Nimeni nu mai spera in insanatosirea lui. Maica Domnului i s-a aratat in vis Sfantului Serafim fagaduindu-i ca il va tamadui. Asa s-a si intamplat. Pentru ca era seceta mare s-a scos in procesiune  icoana Maicii Domnului. Indata a inceput o ploaie mare asa ca alaiul a trebuit sa scurteze drumul si sa treaca prin curtea familiei Mosnin. Atunci mama a scos copilul (adica pe Sfantul Serafim)  si s-a trecut cu icoana peste el. Dupa aceasta copilul s-a facut perfect sanatos.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV 6Procesiunea cu Moasetele Sfantului Serafim a constat in inconjurarea Bisericii. Toti credinciosii prezenti au participat si la procesiune in liniste. Nimeni nu s-a imbulzit, a fost totul in mare armonie.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV 7Din loc in loc preotii s-au oprit sa citeasca rugaciuni. Am observat ca citeau din carticica de Prohod aceste rugaciuni.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV 8Cand a fost aproape gata procesiunea, un credincios a tras clopotul. Dangatul lui a sunat ca o desteptare care a urcat pana la cer.BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV 9Desi era caldura mare parca pe perioada procesiunii nu am mai simtit razele soarelui. In chip tainic Sfantul Serafim ne-a insotit in tot acest timp. Dupa procesiune ni s-a strecurat in suflete o pace adanca si eram numai zambete.

BISERICA CAMINEASCA PROCESIUNE CU MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV 10Am fotografiat expres Sfanta Evanghelie din mana preotului. Observati ce lucratura frumoasa, deosebita cu Invierea lui Hristos are!MOASTELE SF SERAFIM DE SAROV CAMINEASCAMoastele Sfantului Serafim de Sarov au fost depuse inapoi in Biserica la locul lor si ne-am dus sa ne miruiasca parintele.

DRUM intoarcere 2Pe acelasi drum de intoarcere am mai reusit sa fac cateva poze cu peisajele extraordinar de frumoase.

DRUM intoarcere  3Micile dealuri inverzite dadeau senzatia de libertate avand cerul albastru deasupra. Soseaua serpuia printre aceste mogaldete ivite parca brusc din pamant. 🙂

DRUM intoarcere 1 lacDin cate am inteles aici ar fi un fel de complex turistic.  Eu una eram nerabdatoare sa trecem pe langa lac din nou sa il admir.

DRUM intoarcere 4 lacIn toata pustietatea lacul straluceste ca o nestemata iar surpriza locului este moara de vant in stil olandez. 🙂

DRUM intoarcere 5 lacBineinteles ca nu te-ai astepta sa vezi aici o  moara de vant. Nu stiu cui i-a venit ideea, insa merita felicitari din plin pentru asta.

DRUM intoarcere 6 lacPrintre salciile pletoase am mai reusit sa prind o poza cu moara olandeza, apoi cu toata viteza inainte spre destinatie.

DRUM intoarcere 7 lac


Categorii

%d blogeri au apreciat: