Publicat de: elenushu | 07/07/2015

Biserica Mavromol si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Galati

Despre Biserica Mavromol sau Mavramol am aflat „intamplator” cand hoinaream prin centrul Galatiului intreband in stanga si in dreapta cum ajungem la Catedrala Ortodoxa. O doamna ne-a zis ca daca vrem sa vedem icoana facatoare de minunii a Maicii Domnului Biserica e dupa colt (si ne-a explicat cum ajungem acolo).

BISERICA MAVROMOL GALATIDar de la ce vine numele Mavromol? Initial Biserica asezarii monahale ”Mavromol” a fost inchinata Manastirii ”Mavromolu” din Constantinopol, capitala fostului Imperiu Bizantin. Manastirea din Constantinopol isi luase numele dupa cel al unei stanci negre din apropiere. Mavromol este alcatuit din grecescul ”mavron” care inseamna ”negru” si ”ammolithos”, ce se traduce „stanca din nisip pietrificat”.

BISERICA MAVROMOL GALATI INTRAREAm pasit cu sfiala pe sub usa frumos impodobita cu coloane si arc. Deasupra intrarii se gaseste icoana reprezentand scena Adormirii Maicii Domnului.

BISERICA MAVROMOL GALATI STEMADe remarcat ca deasupra usii de la intrare se gaseste stema Moldovei  care reprezinta:

-un cap de bour privit frontal,  simbolizand puterea,

-soarele dintre coarnele bourului simbolizand luminatia bunei domnii,

ICOANA FACATOARE DE MINUNI MAVROMOLIn Biserica se gaseste o preafrumoasa Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului „Mavromolissima”. Icoana a stat intre 1964-1992) la Muzeul de Istorie. Sursa Foto Frunza Bogdan

BISERICA MAVROMOL GALATI ALTARUL DE VARASurpriza a fost faptul ca Sfanta Liturghie s-a tinut afara langa Biserica intr-un spatiu verde foarte placut. Cand l-am vazut pe parintele de acolo cu parul alb si barba alba pentru o clipa am crezut ca e Sfantul Serafim de Sarov. 🙂

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: