Publicat de: elenushu | 22/03/2015

Cetatuia de pe Straja – Cetatea Brasov

Habar nu aveam ca in Brasov exista  o cetate pe varful dealului. Cand am citit ghidul si m-am uitat pe harta am descoperit ca este chiar mare cetatea.

CETATEA DE STRAJA VAZUTA DE JOSDis-de-dimineata am purces la drum dornici sa vedem cetatea. Cetatuia de pe Straja se zarea mititica de pe coama dealului.  Am fotografiat-o din toate unghiurile zambind la gandul ca intr-o jumatate de ora vom fi sus langa ea sa o exploram.

IMG_0117Dupa ce am traversat parcul si soseaua ne-am mai uitat o data pe harta pentru ca parea ca sunt doua drumuri care duc la cetate.

IMG_0120Un indicator ne-a ajutat sa elucidam cazul. Trebuia sa o luam la stanga si sa incepem sa urcam pe stradute.

IMG_0124Nu stiam cum se poate parca pe asa stradute inguste in panta.  Zona nu este asa de pitoreasca. Sunt multe case si cladiri, dar nu asa iesite din comun.

IMG_0127Dupa inca o bucata de drum parcurs am zarit acoperisul Cetatuii de Straja. Cetatea ni se descoperea in toata splendoarea ei.

CETATEA BRASOVULUIMi s-a parut ciudat ca vizitatorii care ajunsesera langa usa cetatii se invarteau pe afara si apoi plecau. Nici unul din oameni nu intrau inauntru.

IMG_0138Cand am ajuns in dreptul intrarii m-am suparat teribil pentru ca era un carton care anunta in dulcele grai romanesc un „INCHIS”scris destul de citet. 😦

COMPLEX TURISTIC CETATEA BRASOVEmblema complexului turistic inca statea agatata langa usa. Din cate am inteles de pe net unii mai norocosi au reusit sa o viziteze acum ceva vreme. Era pe aici un paznic care le deschidea Cetatea.

IMG_0140Am inceput sa ii dam un ocol sa o vedem. Imaginea este de tot plansul. Cetatea Brasovului incepe sa cada in ruina.

IMG_0141De sus panorama este superba. Ar fi fost si mai frumos sa fi putut sa o vizitam mai ales ca am ajuns sus cu ceva efort facut.

IMG_0142Cetatea Brasovului ramane o enigma pentru noi. Am incercat sa ma uit pe sub poarta si prin crapatura dintre porti, dar nu am putut zari mare lucru.

IMG_0144Ma gandesc ca poate vreodata Cetatea Brasovului va fi renovata ca si Cetatea Rasnovului. Este pacat de ea sa se darame.

IMG_0145 Pe o latura zidul incepe sa pice, caramizile se desprind. Ce ziduri semete o fi avut pe vremuri?

IMG_0146Aici a fost un punct important de aparare, situat in afara Cetatii Brasovului.  Prima constructie dateaza din 1524. Este vorba despre un turn in forma de semicerc. La inceputul secolului al XV-lea aici era doar un turn de veghe, care a fost completat in 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri.

IMG_0147In secolul al XVII-lea aici a fost un depozit, apoi o cazarma a plaiesilor. Dealul pe care se afla cetatea s-a numit si Dealul Plaiesilor.

IMG_0148Mi-as fi dorit sa putem vizita cetatea si sa gasesc aici un loc interesant cum am vazut la Cetatea Rasnov sau macar ca se incearca o renovare cum a fost cazul Cetatii Rupea.

IMG_0149M-am uitat ulterior pe net si am vazut un filmulet postat de o persoana care filmase cu o drona pe deasupra Cetatuii. Chiar e frumos intre zidurile cetatii. Tare rau imi pare ca nu se poate vizita.

IMG_0150Si peisajul vazut de sus de pe deal e unul interesant. Noi ne-am grabit sa plecam din cauza unui individ care isi plimba 2-3 maidanezi prin zona…

IMG_0151Poate data viitoare vom vedea cum arata in interior Cetatuia de pe Straja sau macar sa avem ocazia sa bem un suc in restaurantul care am inteles ca functiona aici.

CETATUIA DE PE STRAJA BRASOVCam atat am putut vedea din Cetatuia de Straja de la Brasov. Dupa aceasta plimbare am luat telecabina si ne-am urcat pe Tampa sa continuam aventura.

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: