Publicat de: elenushu | 03/07/2014

Manastirea Sfantul Gherasim de la Iordan -Israel

Daca va intrebati cine e Sfantul Gherasim de la Iordan atunci aflati ca e sfantul cu leul. 🙂 O sa va povestesc mai jos despre el si partea de pelerinaj din Israel dedicata lui.

INDICATOR MANASTIREA SF GHERASIIndicatorul semet ne anunta ca suntem pe drum spre Manastirea Sfantului Gherasim de la Iordan. Vremea era placuta numai buna pentru vizionarea sfintei Manastiri.

MANASTIREA SFANTUL GHERASIM FOTOZona unde se afla Manastirea Sfantului Gherasim e plina de palmieri. E o minune cum in plin desert stancos exista livezi intregi de palmieri si alti pomi fructiferi. Pe fereastra se zareste dintr-o data turla Manastirii. Ard de nerabdare sa o vad mai ales ca parintele-ghid ne-a povestit tot drumul despre Sfantul Gherasim.

LEI INTRAREDin fericire nu erau asa multi pelerini la ora aceea in Manastirea Sfantului Gherasim. La intrare ne intampina 2 lei in statui.

MANASTIREA SF GHERASIM 2Aleea Manastirea Sfantului Gherasim e impanzita de stegulete care parca dau o nota sarbatoreasca locului. Eu ma mir cand trec pe langa niste plante inalte care habar nu am cum se numesc un fel de trestio-papura 😀 varianta tropicala a locului…

???????????????????????????????Ne intalnim iar cu alta statuie a leului Sfantului Gherasim. Legenda spune ca Sfantul avea un leu si un magar. Intr-o zi magarul a fost rapit de niste oameni si Sfantul Gherasim l-a banuit pe leu ca i-ar fi mancat magarul. Tin sa precizez ca leul ii pazea magarul sfantului. Dupa o vreme leul , mahnit in sinea lui s-a dus si a cautat magarul si i l-a adus Sfantului Gherasim. Tare s-a bucurat Sfantul Gherasim ca magarul lui era teafar, dar s-a si mahnit ca il banuise pe nedrept pe leu.

INTRARE MANASTIREA SF GHERASIMToate vasele de la intrare si modul de asezare dadeau un aer de vechi, de antic locului. Mi-a placut teribil.

INTAm pasit pe poarta Manastirii Sfantului Gherasim si am ajuns intr-o curte interioara minunata.

IISUS MANASTIREA SF GHERASIMDaca intrii pe poarta si privesti inainte in sus il vei vedea pe Iisus. Ideea mi se pare super. E ca si cum te-ar intampina Mantuitorul plin de pace, bucuros ca il cauta credinciosii in Casa Domnului. Ce loc mai potrivit de intalnire cu Iisus am putea gasi?

CURTEA MANASTChiar daca este destul de micuta curtea interioara are de toate flori, papagali, statui, icoane, pangar etc.

ICIn icoanele lui, Sfantul Gherasim e pictat cu leul langa el. E destul de usor de recunoscut si identificat, nu? Una din icoanele Sfantului Gherasim se gaseste in curtea manastirii. Era impodobita de floricele. Se vede treaba ca parea o icoana destul de veche. 🙂

???????????????????????????????In aceasta icoana apare si magarul Sfantului Gherasim despre care se spune si in legenda. Am uitat sa scriu ca acest leu i-a fost credincios toata viata Sfantului Gherasim pentru ca acesta i-a scos un ghimpe din labuta si l-a ingrijit pana s-a vindecat animalul.

IMG_6793Urcand scarile ajungi in Biserica. M-am mirat de raclele cu moaste de sfinti si cranii care raspandeau asa o liniste in jur!

MANASTIREA SF GHERASIM DEMISOLLa demisol se afla un fel de paraclis care adaposteste o icoana minunata a Maicii Domnului Galactotrofusa.

ICOANA MAICA DOMNULUI GgalactotrofusaEste o icoana mai rara si deosebita infatisand-o pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu alaptandul pe pruncul Iisus.

MOZAIC LEUPe jos in Biserica apare leul ca un simbol pretios al locului. 🙂

MANASTIREA SF GHERASIM PESTERAInainte de plecare ne-au servit de la pangar cu masline, suc de fructe si pita. Mmmmm…. super!

???????????????????????????????Daca in icoana asta nu ar fi aparut leul, puteam sa jur ca apare pictat Sfantul Dimitrie Basarabov al nostru de la Bucuresti.

MANASTIREA SF GHERASIM LEUO ultima poza cu leul Sfantului Gherasim si ne-am pregatit de imbarcare in autocar nu inainte sa trecem pe la pangar pentru mici cumparaturi. 🙂

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: