Publicat de: elenushu | 13/06/2014

Imagini din desertul Hozeva (unde s-a nevoit Sfantul Ioan Iacob Hozevitul)

Desertul Hozeva este stancos. Eu mi-l imaginam plin de nisip si cand colo stanci cat vezi cu ochii. In acea zi de pelerinaj am plecat dimineata spre desertul Hozevei ca sa nu fim nevoiti sa calatorim pe calduri insuportabile.

DESERTUL HOZEVA FOTOPrima observatie parcurgand desertul a fost ca nu eram constienti de factorul timp. Nu stiu cat a trecut de cand ne-am coborat din autocar pana la Manastirea Sfantui Gheorghe Hozevitul si cand ne-am intors.

???????????????????????????????A doua observatie a fost uimirea de a vedea formele stancilor coplite de atatia ani de vanturi. Unele semanau cu niste valuri. 🙂

DESERTUL HOZEVA BEDUINIImediat ce am coborat din autocar ne-au intampinat beduinii dornici sa ne vanda margele sau suc de rodii. Parintele ghid ne-a atentionat sa nu vorbim cu beduinii (stiu romaneste) si sa avem grija la bagaje.

DESERT HOZEVAAm inceput sa coboram usurel pe cale. Unghiul de coborare ajungea si la 45 de grade. Mai greu a fost la intoarcere sa urcam inapoi.

???????????????????????????????Am mers si pe langa umbra facuta de stanca inalta si pe la soare. E obligatoriu sa ai capul acoperit pentru ca soarele arde chiar daca e dimineata.

???????????????????????????????Beduinii ne-au lasat sa ne indepartam putin apoi ne-au asaltat cu intrebarea:”Vrei magar?” Inchiriatul unui magar costa 10$ insa au fost cazuri in care la mijlocul drumului „taxiul patruped”a devenit 20$. Deci pretul e relativ. Beduinii sunt sireti si cateodata hotomani. O persoana din grup a inchiriat magarusul si s-a trezit ca i-au fost furati dolarii din buzunar.

???????????????????????????????Din loc in loc zaream smocuri de verdeata.

DESERTUL HOZEVA GRUPNe apropiam de Manastire nerabdatori sa ne inchinam la moastele Sfantului Ioan Iacob Hozevitul- romanul care s-a nevoit in aceste locuri.

DESERTUL HOZEVAIn aceasta poza in stanga se zareste un parau care curge doar in luna martie apoi seaca de tot pana la anul.

???????????????????????????????Diferite forma de stanci creeaza imagini uimitoare mai ales pentru noi europenii care nu vedem desert in fiecare zi.

???????????????????????????????Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul se zarea pe stanca. Este patronata de ortodocsii greci.

???????????????????????????????Nu am obosit foarte tare, Slava Domnului pana sa ajungem. Fortele trebuiesc dozate pentru ca imediat ce zici ca ai ajuns vei constata ca mai ai de urcat un pic.

???????????????????????????????Magarusul ambulant ne-a depasit in viteza. Stapanul beduin a fost dezamagit si a exclamat posac ca: „-Romania e saraca!” Ce ne-a amuzat a fost ca pe magar il chema Basescu.

DESERTUL HOZEVA INTRARE MANASTIREA SFANTUL GHEORGHE DIN HOZEVAImediat ce am ajuns in Manastire ne-au servit cu apa si cu pita sa ne revenim cu fortele.

???????????????????????????????Ne-am odihnit un pic in curte pentru ca urma sa urcam pe scari la etaj unde este amplasata de altfel Bisericuta.

DESERTUL HOZEVA IN MANASTIREScarile ne-au dus spre o zona racoroasa. Realizam cat este de importanta si pretioasa apa aici in desert.

???????????????????????????????Am intrat in Biserica. Parintele ne-a cantat troparul Acatistului Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, ne-a pomenit si apoi fiecare ne-am rugat la moastele intregi ale Sfantului. Sfantul Ioan Iacob Romanul a murit in anul 1960. Hainele, pantofii, trupul Sfantului toate sunt intregi, desi au trecut zeci de ani peste ele. Cand au fost descoperite moastele miroseau foarte frumos.

MANASTIREA SFANTUL GHEORGHE DIN HOZEVA COSULSfintii care se nevoiau in pestera primeau cu acest cos putina mancare si apa.

PESTERA SFANTA ANA DESERT HOZEVATot aici se afla Pestera Sfanta Ana unde s-a nevoit Sfantul Prooroc Ilie.

PESTERA SFANTA ANA DIN HOZEVAIn Pestera era o stare de liniste si racoare. Iesind din pestera am avut parte de o priveliste incantatoare asupra imprejurimilor.

???????????????????????????????La intoarcere spre autocar ne-a cam coplesit caldura. Unii pelerini mai batrani sau neputinciosi au inchiriat un magarus.

DESERTUL HOZEVA MAGARUS SI BEDUINAm lasat in urma desertul Hozevei, nestiind daca in aceasta viata Dumnezeu ne va mai purta vreodata pasii spre aceste locuri.

DESERTUL HOZEVA CAPREPS: Beduinii traiesc in niste corturi in desert. Au magarusi, capre si camile. Statul le-a oferit case, dar ei nu accepta sa stea in ele. Pentru ca spargeau tevile de apa, statul le pune beduinilor la dispozitie cisterne pline de apa gratis.

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: