Publicat de: elenushu | 06/12/2013

Altarul din casa crestinului

Mai demult m-a intrebat o sora cum arata „altarul” din casa. Am vazut ca pe forumul site-ului crestinortodox.ro aparea dezbatuta aceasta chestiune. Este ceva firesc sa existe icoane in casele noastre. Fiecare sfant prezent in casa printr-o icoana mijloceste si se roaga pentru noi. Icoanele trebuie sa stea la loc de cinste in casa crestinului asezate pe peretele dinspre rasarit.

altarul din casaAsa arata micul nostru altar. Dumnezeu ne-a ajutat sa il aranjam cum am putut mai bine. L-am populat incetul cu incetul cu cate o icoana din vreun pelerinaj facut sau gasita la vreun pangar din Bucuresti. Unele din icoane le-am primit in dar.

RAFTUL 1In dreapta pe raftul de sus este o icoana mare cu Sfanta Paraschiva pe care mi-au daruit-o fostii mei subalterni de la magazin. Sfanta Paraschiva ne-a ajutat intotdeauna si a mijlocit la Dumnezeu cu rugaciunile ei pentru noi. In partea stanga sus este o frumoasa icoana mare cu Maica Domnului pe care am primit-o cadou de la mama soacra. In mijloc intr-o icoana de dimensiuni mai mici este Maica Domnului cu pruncul incadrata de Sfintii Arhanheli Mihail si Gavriil. In partea dreapta stau unul langa altul Sfantul Nicolae si Sfantul Spiridon doi sfinti care au fost prieteni si in viata pamanteasca si care sunt prieteni si in Ceruri ruganduse impreuna pentru noi pacatosii. In partea dreapta se regasesc icoanele Sfintei Paraschiva de la Iasi si a Sfantului Nectarie care este grabnic ajutator.

RAFTUL 2Pe urmatorul raft sunt icoane in format A4 cu Mantuitorul si Maica Domnului reprezentati pe tronuri imparatesti. In centru se afla icoana sfintilor mei protectori Imapartii Constantin si mama sa Elena. In laterale sunt icoanele Sfintei Ecaterina si a Sfantului Ioan Iacob Hozevitul. Acesti doi sfinti sunt protectorii sotului meu.
Tot pe acest raft sunt cateva icoane in format mai mic. In centru am icoanele Mantuitorului, Sfintei Treimi si a Maicii Domnului. In lateral sunt icoanele unor sfintit dragi noua, sfinti care au moaste in Romania: Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, Sfantul Apostol Andrei, Sfanta Filofteia. In dreapta se gaseste o frumoasa icoana a Sfantului Serafim de Sarov.

RAFTUL 3Pe raftul al patrulea sunt icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului cumparate din pelerinaje: Maica Domnului de la Namaiesti, Nicula, Ghighiu si frumoasa si vechea icoana de la Mihai Voda din Bucuresti. In cetru este un dipic cu Maica Domnului- Tanguirea si cu Mantuitorul cu spini pe cap- Ecco Homo.

RAFTUL 4Urmatorul raft contine icoane cu sfinti care ne-au ajutat in diferite situatii si pe care ii slavim cu drag. Sfantul Ioan de la Prislop sta la loc de cinste. De fiecare data cand ma uit la icoana lui imi amintesc de pelerinajul la pestera Sfantului de la Prislop. Sfanta Xenia m-a ajutat sa ma angajez. Icoana cu Sfintii parinti Ioachim si Ana e cadou de nunta de la nasii nostri. Sfantul Nicolae de Planas este sfantul protector al casatoriei noastre pentru ca ne-am casatorit chiar de ziua cand este sarbatorit sfantul. Sfantul Efrem cel Nou este mare facator de minuni si grabnic ajutator. I-am simtit ajutorul de fiecare data cand m-am rugat lui. Pe Sfantul Ioan Rusu l-am cunoscut intr-un moment mai greu al vietii. Pentru mine Sfantul Ioan Rusu este sfantul prietenilor. El imi mijloceste intalnirea si revederea cu persoane cu care am legat prietenii si pe care nu le-am mai revazut de ceva vreme. In partea dreapta este icoana Sfantului Dimitrie Basarabov ocrotitorul Bucurestiului si sfantul care mi-a adus in viata o persoana deosebita- pe cea mai buna prietena a mea, Aurelia.

Pe ultimul raft sunt icoanele sfintilor calareti Sfantul Gheorghe, Sfantul Mina si Sfantul Dimitrie.

In lateral pe o masa pliabila sunt icoane cu scene din viata Domnului nostru Iisus Hristos.


Categorii

%d blogeri au apreciat: