Publicat de: elenushu | 07/07/2011

Pelerinaj la Sfintele Manastiri din Moldova (partea II)

Ziua 3

Dimineata am pornit-o de la Manastirea Agapia spre Manastirea Varatec. La Agapia ne-au dat o masa extraordinar de gustoasa cu ciorba, sarmale, coliva si cozonac. Chiar daca ne-a plouat, mai tarziu a dat soarele.

La Vratec intre doua bunicute. 🙂

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din Manastirea Varatec.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din Biserica aflata putin mai sus de Varatec.

La Vratec sunt Moastele Sfantului Apostol Toma, Sfantului Apostol Simon Zelotul, Sfintei Mironosite Maria Magdalena, Sfantului Gheorghe, Sfantului Mina, Sfantului Teodor Tiron, Sfantului Haralambie, Sfintei Marina, Sfantului Grigore de Nysa, Sfantului Grigore Taumaturgul, Sfantului Dimitrie Basarabov, Sfantului Gheorghe Hozevitul, Sfintei Xenia, Particica din Sfanta Cruce etc.

Manastirea Varetc a fost ctitorita in 1785 de maica Olimpiada.

Am vazut si Bisericuta de langa Manastre care apartine tot de Vartec. Aici este mormantul Veronicai Micle.

Pe piatra funerara aflata pe mormantul Veronicai Micle scria:
„Si pulbere tarana
Din tine se alege
Caci asta e-a lumii
Nestramutata lege.
Nimicul te aduce
Nimicul te reia
Nimic din tine-n urma
Nu va ramanea.”
Veronica Micle 4.VIII.1889

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla era unul din obiectivele multasteptate de toti. Ne-am strecurat pe langa stanci, am urcat fiecare cum am putut scarile si iata-ne acolo.

O mica deschizatura intre cele doua stanci face posibila strecurarea in pestera.

In Pestera s-a cantat Troparul Sfintei Teodora. A fost o atmosfera foarte frumoasa.

Pana sa ajungem jos la Schit am zis sa fac pe Hercule cu o stanca. 😀

Schitul a fost fondat in 1730 iar Biserica de lemn in 1813.

Icoana Maicii Domnului de la Sihla.

La Sihla este o racla cu Moastele Sfantului Nicolae, Sfantului Gheorghe Hozevitul, Sfantului Ioan Botezatorul, Mironositei Maria Magdalena, Sfintei Filofteia, Sfantului Calinic de la Cernica, Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava etc.

La Manastirea Sihastria am ajuns imediat cu masina. Am observat ca unii oameni strabateau drumul Sihla- Sihastria pe jos.

In incinta Manastirii erau mai multe Biserici. La Sfanta Liturghie se putea sta in oricare pentru ca se auzea prin boxe slujba.

Langa arhondaricul unde am dormit noi era chilia parintelui Cleopa Ilie avand doua camere micute in care s-a nevoit si s-a rugat neincetat. In fata chiliei le spunea cuvinte de invatatura credinciosilor si acestia stateau cumintei pe bancute si ascultau.

Ziua 4

Dupa slujba am mers de la Manastirea Sihastria la Manastirea Secu. Aici nu am stat prea mult pentru ca ne grabeam sa ajungem la Manastirea Vladiceni sa luam binecuvantare si sa-l ascultam pe parintele Calistrat.

Manastirea Secu dateaza din 1602 ctitor fiind Nestor Ureche.

Aceasta icoana a Maicii Domnului de la Manastirea Secu e facatoare de minuni.

M-am minunat sa descopar o alta icoana a Maicii Domnului cu pruncul tot aici la Secu. Este speciala prin faptul ca a fost taiata cu sabia de un turc.

Manastirea Vladiceni dateaza din 1908. Aici aveam sa il intalnim pe parintele Calistrat dar nu in ziua respectiva, ci a doua zi cand am revenit.

Icoana Maicii Domnului de la Vladiceni a fost pictata la Athos si e o copie a uneia aflate in schitul romanesc Prodromu. Este o icoana imensa si desi in fata ei teoretic ar trebui sa simti micimea umana, Maica Domnului ii priveste blanda pe toti cei care se inchina la Sfanta icoana sa.

La Vladiceni sunt moastele Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan, Sfantului Mina, Sfintei Chiriachi.

Parintele Calistrat ne-a spus cateva povesti cu talc. Cel mai important ce am retinut eu este ca oricata milostenie am face, oricat ne-am ruga, am posti sau ne-am spovedi, daca NU SUNTEM BUNI celelalte nu valoreaza nimic.
Parintele Calistrat ne-a dat fiecaruia cate un CD cu predici din 2011. (cei interesati le pot descarca de pe
http://dl.transfer.ro/Predici_parintele_Calistrat-transfer_RO-24jul-728250.rar sau daca nu merge linkul imi pot scrie la adresa elenushu@yahoo.com si le trimit ).

Seara ne-am cazat la Manastirea Hadambu. Aceasta a fost fondata in 1659. Aici am simtit un demo din ce este Raiul. Au cladiri frumoase impodobite cu flori, au un foisor pe lac. Pe lac se plimba in voie lebede si rate. Pe malul lacului sunt leagane. Intr-o gradina mai in spate se gudura strutii nestingheriti, ponei jucausi si pauni.

Deasupra usii Bisericii este Maica Domnului Oranta care imbie ocrotitoare pe pelerini sa intre in lacas.

Aceasta e Biserica mai veche iar in interior este una din icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului.

La Manastirea Hadambu sunt trei icoane ale Maicii Domnului si una cu Sfantul Ioan Botezatorul care se spune ca au plans in trecut:

Multe minuni s-au petrecut cand credinciosii s-au rugat la aceasta minunata icoana.

Nu imi venea sa cred cat e de frumos la Hadambu. Lebedele pluteau pe lac. Le-am si filmat seara iar a doua zi a urmat o noua sedinta foto. 😀

O asa liniste si comuniune om-Dumnezeu-natura-animale te face sa renasti. Cat de placut era acolo! Am prins atat asfintitul cat si rasaritul soarelui la Hadambu.

Arhondaricul din marmura impodobit cu flori era foarte dichisit. Aveau paturi supraetajate si am dormit la etaj cu frica sa nu m atrezesc pe jos. 😀

In apropierea Manastirii Hadambu este o padure de stejari seculari inventariati. Fiecare are un numar prins pe scoarta. Nu i-as fi remarcat daca nu eram informata si eu de cei din grupul nostru.

Ziua 5

Manastirea Hlincea o are ctitora pe Maria fiica lui Petru Schiopu. Vasile Lupu este un alt ctitor. Aici am stat foarte putin pentru ca ne grabeam spre Iasi. Ardeiashuuuuuu, ardeiasuuuuuuuu! 😀

M-am bucurat ca anul acesta am ajuns la Iasi la Catedrala Mitropolitana sa sarut moastele Sfintei Paraschiva.

La moaste se statea la coada, dar pe mine Sfanta Paraschiva m-a ajutat sa ajung fara sa astept. Cand au intrat Preasfintitii m-am dus in fata cu gandul sa ii fotografiez. Preasfintitii s-au inchinat la moaste si era liber si pentru mine. Daca intarziam un minut as fi fost nevoita sa astept la coada.

Atunci au slujit Inaltpreasfintitul Teofan, Preasfintitul Ioachim Bacaoanu si Preasfintitul Calinic Botosaneanu.

Nici nu stiam ca langa Catedrala Mitropolitana este si Trei Ierarhi. Se ajunge imediat, dar din pacate era inchisa.

Totusi nu am ratat ocazia sa ne pozam langa statuia lui Eminescu (eu si Catalin).

Foarte impozant Palatul Culturii din Iasi. Mi-a placut ca arhitectura.

Manastirea Dobrovat a fost ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare. In fata manastirii chiar a fost ridcata o statuie in memoria marelui domnitor.

Aici la Dobrovat ne-am cazat in ultima seara a pelerinajului nostru. Dimineata cand am iesit afara am respirat aerul dulceag presarat cu miresme de tei si istorie. Soarele rasarit lumina cu razele lui arhondaricul. Pasarile ciripeau maiestuos. Cata bucurie in sufletul care intalneste pace si armonie in prezenta lui Dumnezeu!

Ziua 6

Ultima zi e cea mai trista. S-a terminat un pelerinaj minunat in care am petrecut impreuna cu ceilalti clipe frumoase. Dimineata ne-am intors la Manastirea Vladiceni unde ne astepta parintele Calinic (am scris deja despre asta).

Drumul Vaslui Targoviste a fost lung si cu peripetii. Soferul ne-a anuntat ca nu mai are combustibil si am facut pana prostului. 😀 Am asteptat in camp mai bine de o ora pana s-au dus barbatii sa ia combustibil.

Pe parcursul calatoriei am facut zeci de poze cu peisaje extraordinare din Moldova. Si aceasta fotografie care desi pare desktopul de la Windows totusi este captarea realitatii. Avem o Romanie frumoasa si o Moldova deosebit de pitoreasca.

Cat vezi cu ochii grane, porumb, floarea soarelui.

As fi ratat maretul monument cu Stefan cel Mare calare daca nu mi-ar fi atras atentia vecinii din grupul nostru de pelerini. Statuia e amplasata pe locul unde
Stefan cel Mare a invins armatele otomane conduse de Suleiman Pasa (batalia de la Podul Inalt, Victoria de la Vaslui).

Reclame

Categorii