Publicat de: elenushu | 16/01/2010

Halmyris

As fi vrut foarte mult sa incerc o tura cu patinele pe ghiolul de la Murigiol din Tulcea. H mi-a povestit mereu ce frumos era cand patina pe ghiol, printr-o padure etc. Din pacate timpul nu a tinut cu noi.

Ghiolul era inghetat dar la mal gheata se topise. Numai cu cizme aveai sansa sa ajungi.

Un satean a pornit-o voiniceste pe gheata. Avea un topor in mana deci probabil se antrena la vreo copca ceva.

Mereu cand ajungem pe aici ma zgaiesc la stufaris, la unele case care au acoperisul de stuf taiat la centima si aranjat foarte ordonat. Ma intreb cu cata dibacie si migala aranjeaza creatorul acoperisul respectiv.

O pornim cu toata forta inainte spre Manastirea Halmyris unde se odihnesc moastele Sfintilor Epictet si Astion. In timpul persecutiilor ordonate de imparatul Diocletian Sfintii Epictet si Astion au fost martirizati. Aceasta se intampla in anul 290.

Manastirea Halmyris este in constructie. Au fost deja ridicate portile si ne putem imagina drumul pe care il vor parcurge credinciosii pelerini.

Manastirea Halmyris este mai greu de reperat din cauza ca e in constructie. Are amenajat interiorul. Din cate am inteles se tin slujbe aici.

Moastele celor doi Sfinti au fost descoperite in anul 2001 în cripta bazilicii, devenita episcopala probabil în timpul lui Justinian (sec. VI), motivul de altfel al construirii manastiri în imediata apropiere a sitului arheologic.

In drum spre cetatea Halmyris am mers pe dunga discontinua de pe sosea. Ne-am fotografiat reciproc cum ne luam zborul fiecare avand sarcina de a se asigura ca nu apare vreo masina care sa ne strice distractia.

Orasul Halmyris apare mentionat inca inainte de secolul I d.Hr. in apropierea lacului Razelm (care se numea in trecut Halmyris = apa sarata).

Este a treia oara cand vad ruinele de la cetatea Halmyris si tot nu m-am saturat sa le privesc.

Pe cruce scrie ca aici au avut moartea Sfintii Epictet si Astion marturisindu-l pe Hristos.

Locuitorii originali au fost getii sau daci (in apropiere au fost descoperite doua necropole de incineratie ale getilor, din secolele al IV-lea şi al II-lea). In perioada romana peste aşezarea de geti a fost construit primul castru de
piatra in timpul domniei lui Traian.

Cetatea Halmyris a fost un important centru comercial si militar al Imperiului Roman fiind la frontiera de nord a acestuia.

Cetatea Halmyris era de forma trapezoidala si avea o suprafata de circa 2 ha, fiind alcatuita din zid de incinta, 15 turnuri, doua porti de acces si trei valuri de aparare. Inauntrul cetatii au fost descoperite terme, o bazilica, cladiri administrative si cladiri de locuit.

O ultima privire si ne intoarcem acasa. Vom veni la vara sa mai vizitam o data ruinele. Pana atunci poate arheologii vor mai descoperi ceva pe acest loc.


Categorii

%d blogeri au apreciat: