Publicat de: elenushu | 20/04/2009

Minivacanta de Paste la Murighiol

Asa cum planuisem de ceva vreme Pastele aveam sa il petrecem la Murighiol in Tulcea.eu_iepurila
Pentru ca am fost cuminte a venit iepurasul la mine si mi-a adus bomboane.
Si noi l-am asteptat pe iepuras cu oua vopsite in toate culorile curcubeului. ouaLa vopit am folosit o metoda mai ciudata. Se pun doua picaturi de vopsea in palma si se intinde pe ou uniform in 2-3 straturi.

De asemenea am folosit si metoda mamei. Se pune o frunza de patrunjel pe ou si se infasoara intr-un dres. Dupa ce sta in vopsea se dezleaga dresul si se arunca frunza. Pe ou va ramane impregnata forma frunzei de patrunjel.
Am combinat vopselele si am obinut un ou de bronz cu o culoare foarte interesanta. A iesit asa de frumos ca mi-a fost mila sa il sparg :)))

Vremea in Delta a fost superba. Am urcat pe deal sa vedem stanjeneii. Sunt mii de stanjenei salbatici care cresc in palcuri si incanta privirea. Parca anul acesta mi s-au parut mai rari decat in alti ani. Pe unde te uiti, pe unde mergi numai stanjenei. Din cate am observat satenii si-au plantat in curti sau in fata portii stanjenei. E ca un simbol al venirii primaverii, al bucuriei la care participa si natura prin ea insasi.
eu_stanjeneii2
Erau in culori vii placute: galbeni, albi, mov, bleu, violeti.
stanjenel_alb
stanjenel_bleu
Pe langa stanjenei am descoperit si alte minunatii de-ale naturii:
floare_rosie
floare_galbena
gargarita
img_1086

Din varful dealului se vedeau lacurile din imprejurimi: Lacul Razim si altele. H mi-a aratat si Insula Popina. Se zarea mica, inconjurata de ape.
eu_lacuri
cer_gauritPe cer se stransesera norisori si stateam in dubii daca sa mergem inainte si sa riscam sa ne prinda ploaia sau nu. Norii pufosi formau diferite forme si modele dupa imaginatia fiecaruia. Parca se deschisese o fereastra spre cer. Era liniste si doar vantul se facea simtit ca prezenta. Eram noi doi, mii de stanjenei si sute de norisori. In rest o liniste dragastoasa pe care vroiam sa o infasor intr-un ghem si sa o aduc la Bucuresti pentru zilele urate sau rele.
castel_apaCastelul de apa se arata semet, betonat asa cum il stiam de data trecuta. Ne-am catarat pe el sa vedem mai bine panorama. Priveam cu parere de rau ruinele de la Halmyris „de peste drum de deal” stiind ca de data asta nu ne mai ajunge timpul sa le vizitam.
Ruinele daco-romane de la Halmyris ma atrag ca un magnet. Tot asa o atractie irezistibila simt pentru cetatea de la Enisala, dar pana acum nu am reusit sa o vizitez.
eu_coastaAm gasit un fel de vertebra si faceam haz de necaz ca e vertebra lui Traian de cand a cucerit Dacia:)))

Cetatea Halmyrisului este situată între localitaţile Murighiol şi Dunavat. Şantierul arheologic a fost deschis în 1981, iar campania de săpături a demarat în 2000. Echipa de arheologi româno-americană a descoperit o Basilică Episcopală, descoperire foarte importantă, ce confirmă scrierile din “Notilia Episcopate”, în care se arată că cetatea Halmyris a fost, începând cu secolul al V-lea, Episcopie a “Scythiei Minor”. Aici au fost descoperite cele mai vechi sfinte moaste din Romania, cele ale sfintilor Epictet si Astion.

La intoarcere am fotografiat un crang de ciori. Fiecare copac avea cateva cuiburi mari de ciori.cuiburi11
posesori_cuiburiPartea interesanta este numarul mare de inaripate pe metru patrat. Oare ce au gasit atat de interesant si minunat sa se instaleze atat de multe si numai pe portiunea asta asa mica de drum?


Categorii

%d blogeri au apreciat: