Publicat de: elenushu | 11/10/2014

Sfanta Paraschiva ocrotitoarea Moldovei

2icoana Sfanta Paraschiva

O cunoastem foarte bine pe Sfanta Paraschiva de la Iasi. Acest articol ii este dedicat pentru ca Sfanta a facut o minune si in viata mea. 🙂

Dar sa incepem cu inceputul: Sfanta Paraschiva s-a nascut intr-un sat al Traciei- Epivata. Parintii ei erau crestini si i-au dat o educatie aleasa.
Sfanta Paraschiva cand avea 10 ani a auzit in Biserica indemnul Mantuitorului ca Cel ce voieste sa vina dupa EL, sa se lepede de sine, sa isi ia crucea sa si sa ii urmeze lui Hristos. Imediat ce a auzit acestea Sfanta Parascheva a iesit din Biserica si intalnind un sarac i-a dat hainele ei frumoase si le-a luat pe cele ponosite ale saracului.

Parintii sfintei cand au vazut-o s-au ingrozit si au bătut-o sa nu mai facă asa. Sfanta nu a tinut cont de batai si de multe ori isi dadea hainele saracilor. Apoi fara sa stie nimeni a plecat la Constantinopol. A ajuns in Calcedon si in Iraclia din Pont calatorind cu picioarele sale.

Cinci ani a petrecut Sfanta Paraschiva in Iraclia facand rugaciuni de toata noaptea cu ajunari neincetate, batai de piept, plangere, tanguiri cu lacrimi nestinse si culcare jos pe pamant.

Sfanta Paraschiva avea dorinta sa mearga la Ierusalim. Se tot ruga lui Dumnezeu si Maicii Domnului pentru aceasta si intr-o zi s-a intamplat minunea. Sfanta a iesit din Biserica si ingradita cu ajutor de Sus a ajuns la Ierusalim. Se spune ca a zburat prin pustiul Iordanului ca o pasare si a nimerit la o viata cinstita de calugarite pustnice si a intrat aici.

A plecat de la aceasta Manastire de calugarite la 25 de ani si a venit la Iope. A intrat intr-o corabie a început a pluti pe calea ce ducea spre casa si a ajuns la Constantinopol.
A cercetat dumnezeiestile locasuri si apoi a plecat intr-un sat, anume Calicratia. Dupa doi ani de petrecere numai intru cele dumnezeiesti, Sfanta Paraschiva a plecat la Domnul. Dupa o vreme langa locul unde era Sfanta ingropata a fost ingropat un om rau insa ea nu a suferit aceasta si s-a aratat unui barbat sfant si zis: „Ridică trupul acesta si-l îndeparteaza ca roaba a lui Hristos fiind, nu pot suferi intunericul si necuratia„. Insa zabovind acel dumnezeiesc barbat, divina aratare a Cuvioasei socotind-o vedere obisnuita sau vis normal, a doua şi a treia oară iarasi Sfanta Paraschiva l-a strigat si cumplit l-a ingrozit. Dupa ce calugarul si-a venit in sine s-a sculat si a descoperit poporului vedenia de acolo, catre care cu totii alergand au sapat in pamîntul. Iar cand s-a apropiat de sicriu, a vazut ca se umplea de mireasmă si a descoperit trupul Cuvioasei Paraschiva intreg.

Dupa asezarea moastelor in Sfanta Biserica s-au produs tamaduiri minunate caci Sfanta Paraschiva vindeca schiopi, surzi, ciungi, ologi si tot felul de boli chiar si cele fara leac numai prin atingerea raclei.

Sfintele moaste ale Cuvioasei Paraschiva au fost duse din Epivata in cetatea Tîrnovei, apoi au fost stramutate la Belgrad si de acolo in Constantinopol. Din Constantinopol au ajuns la Iasi datorita Domnitorului Vasile Lupu. Sfanta Cuvioasa Paraschiva este considerata protectoarea Moldovei. O multime de credinciosi vin special din toate colturile lumii pe 14 octombrie de ziua sfintei pentru a-i cere ajutorul, pentru a=i multumii pentru ajutorul dat. Slava lui Dumnezeu pentru toate si marit sa fie EL in veci pentru sfintii pe care ni i-a dat!


Categorii